ÇEVİRİLERİMİZ
İNSAN GENOMU SONUNDA TAMAMEN SIRALANDI
İlk insan genomu 2001 yılında İnsan Genom Projesi kapsamında haritalandı, ancak araştırmacılar bunun ne tam ne de tamamen doğru olduğunu biliyorlardı. Şimdi ise bilim insanları, bugüne kadarki en eksiksiz dizili insan genomunu üreterek önceki versiyondaki boşlukları doldurdu ve hataları düzeltti.
Dizi, şimdiye kadar herhangi bir memeli için en eksiksiz referans genomu. Science dergisinde yayımlanan genomu açıklayan altı yeni makaleden elde edilen bulgular, insan evrimi hakkında daha derin bir anlayışa yol açmalı ve bir dizi hastalığı ele almak için potansiyel olarak yeni hedefler ortaya çıkarmalıdır.
HPV AŞISI TEK DOZDA DA YÜKSEK KORUMA SAĞLIYOR
Araştırmacılar, 17 Kasım'da Toronto'da düzenlenen 34. Uluslararası Papilloma Virüsü Konferansı'nda rahim ağzı kanserini ortadan kaldırmak için umut verici haberler verdi.
Kadınlar için mevcut standart, üç doz olarak belirlenmiş olmakla birlikte
Kenya'da 2275 kadın üzerinde yapılan randomize kontrollü bir deney, tek doz insan papilloma virüsü (HPV) aşısının oldukça etkili olduğunu gösterdi.
VİDEO OYUNU TABANLI BİR TERAPİ FELÇLİ HASTALARA YARDIMCI OLABİLİR
Felç geçirdikten sonra hastalar bir kolda hislerini kaybedebilir veya temel günlük aktivitelerini tamamlama yeteneklerini sınırlayan güçsüzlük ve hareket azalması yaşayabilir. Geleneksel rehabilitasyon tedavisi çok yoğundur, zaman alıcıdır ve özellikle yüz yüze terapi randevuları için uzun mesafeler kat eden kırsal kesimdeki hastalar için hem pahalı hem de zahmetli olabilir.
3D BASKILI MİKRO ROBOTLAR KEMOTERAPİ TEDAVİSİ SAĞLAYABİLECEK
Çin Bilim ve Teknoloji Üniversitesinden dışarıdan iş birlikçilerle birlikte çalışan araştırmacılar, mıknatıslar kullanarak vücuttaki bir hedef bölgeye yönlendirilmek ve ardından yerel çevreye yanıt olarak bir ilaç kargosu bırakmak üzere tasarlanan şekil değiştiren mikro robotlar geliştirdiler. Araştırmacıların takip ettiği uygulama, mikro robotları mıknatıslar kullanarak vücudun dışındaki katı bir tümöre yönlendirmeyi ve ardından tümörün doğal olarak asidik mikro ortamı, bir kemoterapi ilacının lokal olarak salınmasıyla sonuçlanan bir şekil değişikliğini uyarmasını içeriyor.
BİLİM İNSANLARI KÖTÜ ANILARI UNUTTURMANIN BİR YOLUNU BULMUŞ OLABİLİR Mİ?
Cambridge Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, farelerin beyninde hatıraları şekillendirebilmek için biyolojik belirteç görevi görebilecek bir protein keşfettiler. Başka bir deyişle, hangi nedenle olursa olsun istediğimiz anılarımızı silebileceğimizi veya hangilerinin bizimle kalabileceğini belirleyebilirler.
NOBEL TIP ÖDÜLÜ SAHİPLERİNİ BULDU
Sıcağı, soğuğu ve dokunmayı hissetme yeteneğimiz hayatta kalmak için gereklidir ve çevremizdeki dünyayla etkileşimimizin temelini oluşturur. Günlük hayatımızda bu duyumları hafife alırız, ancak sıcaklık ve basıncın algılanabilmesi için sinir uyarıları nasıl başlatılır? Bu soru, bu yılki Nobel Ödülü sahipleri tarafından cevaplandı.
KRONİK ZİHİNSEL HASTALIĞI OLANLARA DUYGUSAL DESTEK HAYVANLARI FAYDA SAĞLAYABİLİR
Toledo Üniversitesi'nde bir sosyal hizmet araştırmacısı tarafından yönetilen bir ekip; duygusal destek hayvanlarının depresyon, anksiyete ve yalnızlık yaşayan ciddi akıl hastalığı olan bireylere ölçülebilir faydalar sağlayabileceğine dair ilk deneysel kanıtı yayımladı.
Araştırma, kronik zihinsel sağlık sorunları üzerinde olumlu etkileri olan duygusal destek hayvanlarının birçok anekdot raporuna güven veriyor.
Sosyal hizmet profesörü ve projenin baş araştırmacısı olan Dr. Janet Hoy-Gerlach “Bu, duygusal destek hayvanlarının insanların zihinsel sağlığına fayda sağlayabileceğine dair hakemli, yayımlanmış ilk bilimsel kanıttır. Umudum, pilot çalışmamızın bu alandaki ek araştırmaları daha titiz bir metodolojiyle katalize etmesidir." dedi.
YAŞLA BİRLİKTE İNSANLARIN YÜZLERİ NEDEN SİMETRİLERİNİ KAYBEDER?
Bunun cevabı, plastik cerrahların ne zaman ameliyat yapacaklarını veya ameliyata gerek olmadığını belirlemelerine yardımcı olabilir.
Herhangi bir yeni doğan bebeğe bakarsanız, sevimli küçük yüzleri muhtemelen size tamamen simetrik görünecektir. Ama yaşla birlikte, o küçücük bebek yüzünde kırışıklıklar, sarkıklıklar ve hatta asimetriyi vurgulayan yara izleri biriktirecek.
Aslında araştırmalar, yaşlanmanın etkisinin kırışıklıklar ve ince çizgilerle sınırlı olmadığını ve yüzlerimizin aslında biz yaşlandıkça şekil değiştirdiğini gösteriyor.
Bu şu soruyu gündeme getiriyor: Yüzlerimiz neden yaşla birlikte daha asimetrik hale geliyor?
MAVİ RENK DOĞADA NEDEN DAHA NADİR BULUNUR?
Mavi renk aslında düşündüğünüz kadar yaygın değildir.
Gökyüzüne veya mavi bir okyanusun sonsuz gibi görünen genişliğine baktığınızda, mavi rengin doğada yaygın olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak kayalarda, bitkilerde, çiçeklerde veya hayvanların kürklerinde, tüylerinde, pullarında ve derilerinde bulunan tüm tonlar arasında mavi şaşırtıcı derecede azdır.
Ama neden mavi renk bu kadar nadir? Cevap, renklerin üretilmesindeki kimyasından ve fiziğinden ve onları nasıl gördüğümüzden kaynaklanıyor.
DNA'NIZ COVID-19'A YAKALANMANIZI VEYA HASTALIĞI AĞIR GEÇİRMENİZİ NASIL ETKİLEYEBİLİR?
45.000'den fazla insan üzerinde yapılan bir araştırma, bazı insanların enfeksiyondan sonra neden hastalandığına dair ipuçlarını ortaya çıkarıyor. Bazı insanlar, COVID-19’a yakalanma veya enfeksiyona yakalanırlarsa hastalığı ciddi bir şekilde geçirme olasılıklarını arttırdığı için DNA'larını suçlayabilir. Araştırma 8 Temmuz'da Nature'da yayımlandı.
BAĞIRSAK MANTARLARI KANSERLİ HÜCRELERDE RADYASYON TEDAVİSİNİ ENGELLER
Bağırsak mantarlarının azalması, mikropların antitümör bağışıklık tepkisini etkilemesi nedeniyle radyasyonun kanserle etkili bir şekilde savaşmasına muhtemelen izin verir.
Son yıllarda araştırmacılar, bağırsaktaki bakterilerin kemoterapi ve immünoterapiye güçlü yanıtlar için gerekli olduğunu keşfettiler ancak radyasyon tedavisi üzerindeki etkileri bilinmiyordu.
YAPAY RAHİMDE FARE EMBRİYOSU
Araştırmacılar, embriyoları mümkün olandan daha uzun bir sürede rahmin dışında yetiştiriyorlar. Atan kalp hücreleri ile birlikte, bir kafa ve uzuvlarının başlangıcı tamamlanmış; yaşayan ve cam kavanozda büyüyen bir fare embriyosunun fotoğrafları tek başına fantastik bir hikaye anlatıyor.
KANSERDE ERKEN TEŞHİSİN ÖNEMİ
Erken tanı neden önemlidir?
• Kanseri önceden fark etmek yaşama şansını arttırır.
• Kanserin fazla yayılmadan teşhis edilmesi, tedavinin başarı şansının daha fazla olması anlamına gelir.
• Vücudunuzu en iyi siz tanırsınız bu yüzden eğer iyi görünmeyen şeyler fark ederseniz doktorunuza başvurun.
ANTİBİYOTİK DİRENCİ HAKKINDA ZOR SORULARA KISA CEVAPLAR
Bir zamanlar kolayca tedavi edilebilen enfeksiyonlardan ölen insanların olduğu fikri tuhaf görünebilir. Ancak bu zaten oluyor - Amerika Birleşik Devletleri'nde yılda yaklaşık 23.000 can alıyor - ve uzmanlar, bakterilerin antibiyotiklere karşı savaşmak için yeni ilaçlar üretebileceğimizden daha hızlı direnç kazandığı için işlerin daha da kötüye gideceği konusunda uyarıyorlar.
ARAŞTIRMALAR LABORATUVARDA BAL ARISI ZEHRİNDEKİ BİR MOLEKÜLÜN MEME KANSERİ HÜCRELERİNİ YOK ETTİĞİNİ GÖSTERDİ
Birçoğumuz bal arısı iğnesiyle acı verici bir karşılaşma tecrübe ettiysek de, onların bu silahları sadece bir dert olmayabilir. Yeni bir laboratuvar araştırması bal arısı zehrinde bulunan bir molekülün kanser hücrelerinin büyümesini bastırdığını gösterdi.
COVID-19 NEDEN BAZILARI İÇİN DAHA ÖLÜMCÜL?
COVID-19 nedeniyle kaybedilen milyonlarca can arasında şuana kadar öğrendiklerimize uymayan hikayeler var. Sağlıklı vücutlar, genç ve en iyi hallerinde olan bireyler bile virüse, sanki savunmasızlarmış gibi kolayca yenilebiliyorlar. Riskli yaş grubunda bulunan bazı diğer kişiler içinse, virüs yalnızca hafif semptomlar üreterek vücudu terk edebiliyor .
KAPI ETKİSİ
Bir Odaya Girdikten Sonra Yapmamız Gerekeni Neden Unutuyoruz?
Psikologlar, bir kapıdan geçmenin ve farklı bir odaya girmenin beyinde bir "zihinsel blok" oluşturduğuna, yani açık kapılardan geçmenin, yeni bir bölümün yaratılmasına yer açmak için hafızayı sıfırladığına inanıyor. Bu genellikle kapı geçiş etkisi olarak adlandırılır.
ARAŞTIRMA İNSANLARDA PLASTİK PARÇALARI TESPİT EDEREK SAĞLIK ENDİŞELERİNİ ARTIRIYOR
Yaban hayatı üzerine yapılan çalışmalar plastikleri çeşitli sağlık sorunuyla ilişkilendirdi, insanlar üzerindeki etkisi ise hala en bilinmezi. Şimdilerde yeni bir araştırma, insanların doku ve organlarının hem nano- hem de mikro plastikleri emdiğine dair kanıt buldu, bu sağlığımıza etkisini anlamamızda bize yardımcı olabilir.
ÖZÇEKİM KALP HASTALIĞINI TESPİT ETMEK İÇİN KULLANILABİLİR!
Yeni bir yapay zeka algoritması, bir özçekimi analiz ederek bir kişinin kalp hastalığı riskini tespit edebilir. Teknoloji, bir kişinin risk faktörünü belirlemek için kırışıklıklar, ksantelasmata (Gözlerin etrafında beliren küçük beyaz lekelere verilen isim olarak bilinen ksantelazma, tedavi edilmediği taktirde zamanla kötü görünen iyi huylu tümörler haline geliyor) ve korneanın dış kenarlarındaki halkalar gibi kalp hastalığıyla ilişkili olduğu bilinen belirli yüz özelliklerini inceler.
NEDEN İNSANLARIN YALNIZCA %'10'U SOLAK
İşte Bilim İnsanlarının Şimdiye Kadar Bu Konuda Bildikleri ; Sağcı mısınız yoksa solcu mu? Hayır, burada siyasetten bahsetmiyoruz, elin kullanış yönünden bahsediyoruz ve çok sayıda solak arkadaşınız olmadıkça, ne kadar nadir olduklarını fark etmemiş olabilirsiniz.
TAŞINABİLİR , DEVAMLI, MİNYATÜR ve MODÜLER(PCMM) – GELECEĞİN İLAÇ FABRİKASI
GEA, G-Con ve Pfizer konsorsiyumu tarafından geliştirilen PCMM(1), ilaç endüstrisinin esneklik gereksinimlerinin birçoğunu yanıtlayan, aynı zamanda kaliteyi ve uyumu arttıran sürekli oral katı dozaj(OSD) üretimi için taşınabilir, otonom bir üretim ortamıdır.
MUTASYONA UĞRAMIŞ NEANDERTAL GEN İNSANLARI DAHA DUYGUSAL YAPABİLİYOR
Dünyanın dört bir yanındaki insanların genomlarına dağılmış bir Neandertal 1 soyunun kalıntılarını bulabiliriz. Bazılarında bu gen hastalığa dayanıklılık sağlar veya benzersiz bir kafa şekli verir. Nadiren de olsa Neandertellerin hassas tarafına sahip olduğumuz gözlemleniyor.
TIBBA UYGULANAN NANOTEKNOLOJİ: İLK SIVI RETİNA
İtalyan Teknoloji Enstitüsü’nde (IIT-Istituto Italiano di Tecnologia) yapılan araştırmalar, retinitis pigmentoza ve yaşa bağlı makula dejenerasyonu gibi hastalıkların, retina fotoreseptörlerinin körlük ile sonuçlanabilecek ilerleyen dejenerasyonuna neden olan etkilerine karşı koymak için devrim niteliğinde bir gelişmeye yol açtı: Yapay bir sıvı retina protezi.
KLİNİK ÇALIŞMALARA GİREN YENİ ANTİVİRAL İLAÇ, COVID-19 İÇİN UMUT VADEDİYOR!
EIDD-2801 adlı yeni antiviral ilacın koronavirüsü tedavi edebilme potansiyeli var. Yeni bir çalışma, ilacın fare modellerinde ve kültürlenmiş insan akciğer hücrelerinde COVID-19 ile enfekte olmuş ciddi akciğer hasarını önleyebildiğini ortaya koyuyor. İlaç yakında insanlarda test edilebilmesi için hazır olacak.
KOKU VE TAT KAYBI, ERKEN COVID-19 ENFEKSİYONUN EN GÜÇLÜ BELİRLEYİCİLERİ
Yeni bir COVID-19 semptom izleme uygulamasından alınan veriler tat ve koku kaybının
koronavirüs teşhisinde ki en güçlü belirtiler olduğunu ortaya koyuyor. Araştırmacılar, verileri
kullanarak hangi semptom kombinasyonları birlikte oluştuğunda bireylerdeki COVID-19 enfeksiyonu
bulunduğunu en iyi şekilde tahmin edebilecek bir model geliştirdiler.