YAÅžLA BÄ°RLÄ°KTE Ä°NSANLARIN YÜZLERÄ° NEDEN SÄ°METRÄ°LERÄ°NÄ° KAYBEDER?

Bunun cevabı, plastik cerrahların ne zaman ameliyat yapacaklarını veya ameliyata gerek olmadığını belirlemelerine yardımcı olabilir.

Herhangi bir yeni doÄŸan bebeÄŸe bakarsanız, sevimli küçük yüzleri muhtemelen size tamamen simetrik görünecektir. Ama yaÅŸla birlikte, o küçücük bebek yüzünde kırışıklıklar, sarkıklıklar ve hatta asimetriyi vurgulayan yara izleri biriktirecek.

Aslında araÅŸtırmalar, yaÅŸlanmanın etkisinin kırışıklıklar ve ince çizgilerle sınırlı olmadığını ve yüzlerimizin aslında biz yaÅŸlandıkça ÅŸekil deÄŸiÅŸtirdiÄŸini gösteriyor.

Bu ÅŸu soruyu gündeme getiriyor: Yüzlerimiz neden yaÅŸla birlikte daha asimetrik hale geliyor?

Bu, Harvard Tıp Okulu EÄŸitim Hastanesi’nde Cerrahi Profesör olan Helena Taylor'ın birkaç yıl önce plastik cerrahi prosedürlerini daha veri odaklı hale getirmenin yollarını bulmaya çalışırken düÅŸünmeye baÅŸladığı bir soru. Travma sonrası yüzün onarılması gibi rekonstrüktif plastik cerrahinin amacı, genellikle özellikleri simetriye yaklaÅŸtırmaktır. Bununla birlikte, hemen hemen tüm yüzler bir dereceye kadar doÄŸal asimetriye sahiptir.

Peki, Taylor gibi bir plastik cerrah bu simetriyi elde etmek için ne kadar ileri gitmeli?

Taylor Live Science’a verdiÄŸi bir demeçte, “Yüz rekonstrüksiyonu için gelen tüm çocukları görüntülemeye baÅŸladım ve normal miktarda asimetrinin ne olduÄŸuna dair verimiz olmadığı anlaşıldı. Ben de bunun üzerine müdahale veya travma geçirmemiÅŸ bazı insanları görüntülememiz gerektiÄŸini düÅŸündüm." dedi.

“Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi” dergisinde 2018 yılında yayınlanan bir araÅŸtırma makalesinde Taylor ve meslektaÅŸları, yaÅŸları yaklaşık 4 ay ile 88 arasında olan 191 gönüllünün ayrıntılı görüntülerini oluÅŸturmak için üç boyutlu fotoÄŸrafçılıktan yararlandı. Bir bilgisayar algoritması daha sonra her katılımcının yüz simetrisini hesapladı ve ölçtü.

yuz-simetrisi-ve-asimetrisi-3.jpg

Taylor, "Sonuçlarımızda asimetri ile iliÅŸkili herhangi bir faktör olup olmadığına bakmak istedik ve ortaya çıktı ki, yaÅŸ ile asimetri arasında oldukça doÄŸrusal bir iliÅŸki var" dedi. "Cinsiyet ve ırka da baktık, ancak asimetri ile korelasyon göstermediler, oysa yaÅŸ açıkça gösterdi."

Taylor baÄŸlantı için olası bir açıklama önerdi: "Muhtemelen, yüzlere etki eden normal kuvvetlerin zamana eÅŸit etki etmemesi ve ayrıca yüz özelliklerinin farklı ÅŸekilde büyümesinden kaynaklanıyor. ÖrneÄŸin, sadece cildinizin yüzünüzün bir tarafında sarkmaya baÅŸlaması, diÄŸer tarafta da  tam olarak aynı oranda gerçekleÅŸtiÄŸi anlamına gelmez. "Zamanla bu artar" dedi Taylor, "Bu fenomen muhtemelen yüzle de sınırlı deÄŸil."

Taylor, bunun gibi bulguların bir gün plastik cerrahlara rehberlik etmeye yardımcı olabileceÄŸini umuyor. "Uzun bir süre boyunca ve birden fazla ameliyat gerektiren yarık dudak gibi bir takım rahatsızlıklar var" dedi. Åžu anda, bu ameliyatların nihai amacına ne zaman ulaÅŸtığına karar vermek büyük ölçüde bireysel cerrahlara bırakılmıştır, ancak bu deÄŸiÅŸebilir.

aÅŸlanma.jpg

Taylor, "Bu aracı, bir hastayı normatif popülasyon aralığında olduÄŸunu gösterene kadar takip etmek için kullanabilmek harika olurdu" dedi. "Karara nicel veriler ekleyecek ve insanlar üzerinde çalışmayı ne zaman bırakmamız gerektiÄŸini anlamak için kullanılacaktı." Bu yüzden yüzünüzün bir bebeÄŸinki kadar simetrik görünmesini beklemeyin ve birkaç yüz asimetriniz varsa iyi bir durumda olduÄŸunuzu bilin.

Kaynakça

Plackett, Benjamin. “Why Do Faces Become Less Symmetrical with Age?” LiveScience, Purch, 29 AÄŸustos 2021, www.livescience.com/why-faces-assymetrical-old-age.html.