top of page

KRONÄ°K ZÄ°HÄ°NSEL HASTALIÄžI OLANLARA DUYGUSAL DESTEK HAYVANLARI FAYDA SAÄžLAYABÄ°LÄ°R

Toledo Üniversitesi'nde bir sosyal hizmet araÅŸtırmacısı tarafından yönetilen bir ekip; duygusal destek hayvanlarının depresyon, anksiyete ve yalnızlık yaÅŸayan ciddi akıl hastalığı olan bireylere ölçülebilir faydalar saÄŸlayabileceÄŸine dair ilk deneysel kanıtı yayımladı.

 

AraÅŸtırma, kronik zihinsel saÄŸlık sorunları üzerinde olumlu etkileri olan duygusal destek hayvanlarının birçok anekdot raporuna güven veriyor.

 

Sosyal hizmet profesörü ve projenin baÅŸ araÅŸtırmacısı olan Dr. Janet Hoy-Gerlach “Bu, duygusal destek hayvanlarının insanların zihinsel saÄŸlığına fayda saÄŸlayabileceÄŸine dair hakemli, yayımlanmış ilk bilimsel kanıttır. Umudum, pilot çalışmamızın bu alandaki ek araÅŸtırmaları daha titiz bir metodolojiyle katalize etmesidir." dedi.

Sıklıkla yanlış anlaşılan ve sıklıkla kötülenen duygusal destek hayvanları, ne ev hayvanları ne de yüksek eÄŸitimli hizmet hayvanlarıdır.

 

Duygusal destek hayvanlarının resmi bir eÄŸitime veya sertifikasyona ihtiyacı yoktur ancak bir saÄŸlık veya zihinsel saÄŸlık uzmanı tarafından, saÄŸlık veya zihinsel saÄŸlık durumu olan bir kiÅŸi için terapötik olarak gerekli olduÄŸu yazılı olarak kabul edilir. KiÅŸinin durumu, engelliliÄŸe baÄŸlı konut ayrımcılığına karşı koruma saÄŸlayan federal bir konut politikası olan Adil Konut Yasası kapsamındaki engelli tanımını karşılamalıdır.

 

SaÄŸlık hizmetlerinde duygusal destek hayvanlarının tavsiye edilmesi konusunda bilgilendirmeye yardımcı olan evcil hayvanların faydaları hakkında oldukça fazla araÅŸtırma olmasına raÄŸmen, özellikle duygusal destek hayvanlarının faydalarına odaklanan daha önce yayımlanmış bir bilimsel araÅŸtırma bulunmamaktadır.

indirCasc.jpeg

UToledo pilot çalışmasında, SaÄŸlık ve Ä°nsan Hizmetleri Koleji'nden araÅŸtırmacılar; UToledo, Toledo Humane Society ve ProMedica'nın yenilikçi bir topluluk ortaklığı olan Hope and Recovery Pet programı aracılığıyla bir barınak köpeÄŸi veya kedisi ile eÅŸleÅŸtirilen küçük bir çalışma grubunu izledi.

 

Çalışmaya katılan, tümü düÅŸük gelir kriterlerine uyan ve sosyal izolasyon riski altında olduÄŸu belirlenen katılımcılar, ruh saÄŸlığı uzmanları tarafından yönlendirildi.

Hoy-Gerlach ve çalışma arkadaÅŸları, katılımcıları stres ve baÄŸlanma ile ilgili bir biyobelirteç üçlüsündeki deÄŸiÅŸiklikler için düzenli olarak test etti. Evcil hayvan sahiplenmeden önce ve 12 aylık çalışma süresinin sonunda katılımcıların depresyon, kaygı ve yalnızlığı hakkında anketler uyguladı. Çalışmanın sonunda, standartlaÅŸtırılmış ölçeklerle ölçülen katılımcıların depresyon, kaygı ve yalnızlıklarında istatistiksel olarak anlamlı bir düÅŸüÅŸ buldular.

AraÅŸtırmacılar ayrıca, katılımcıların 10 dakikalık periyotlar boyunca duygusal destek hayvanlarıyla odaklanmış etkileÅŸimlere girdikten sonra, daha yüksek miktarlarda baÄŸlayıcı hormon oksitosin ve daha düÅŸük miktarlarda stres hormonu kortizol salgıladığını tutarlı bir model ÅŸeklinde gözlemlediler.

Ä°statistiksel olarak anlamlı bir bulgu olmasa da, analiz, katılımcıların hayvanlarından biyolojik düzeyde faydalanmış olabileceklerine dair bir ipucu verdi.

Hoy-Gerlach, "Biyobelirteç bulguları; standartlaÅŸtırılmış stres, kaygı ve yalnızlık anketleri ve nitel görüÅŸmelerle birlikte, duygusal destek hayvanlarının kronik zihinsel hastalıklarla iliÅŸkili semptomları ve yalnızlığı azaltmaya nasıl yardımcı olabileceÄŸine dair içgörüler sunuyor" dedi. "Herhangi bir genelleme yapamayız veya büyük kapsamlı iddialarda bulunamayız ancak bulgular bu belirli insan grubu için oldukça açık."

zs szf afvaf.jpeg

AraÅŸtırmacılar, 12. ay ölçümünde en yüksek oksitosin artışını gözlemledi. Bu, katılımcıların köpekleri veya kedileriyle olan baÄŸlarının zaman içinde güçlendiÄŸini gösterebilir.

Niteliksel araÅŸtırmalar bu fikri destekledi: Açık uçlu görüÅŸmelerde, çalışma katılımcıları, çalışmanın sonunda ilgili hayvanlarına duygusal olarak çok daha baÄŸlı hissettiklerinden bahsetti. Pazartesi günü Ä°nsan-Hayvan EtkileÅŸimi Bülteni'nde yayımlanan araÅŸtırma, Hoy-Gerlach'ın insan-hayvan bağına iliÅŸkin önceki araÅŸtırmasına dayanıyor ve duygusal destek hayvanlarının kronik zihinsel saÄŸlığı yönetmede bir strateji olarak nasıl uygulanabileceÄŸine dair yeni fikirlere yol açabilir.

Danışmanlık, kriz çalışması ve halk ruh saÄŸlığı alanlarında geniÅŸ deneyime sahip, eÄŸitimli bir klinik sosyal hizmet uzmanı olan Hoy-Gerlach'ın hayvanların ruh saÄŸlığını nasıl etkilediÄŸini incelemeye ilgisi, intihar deÄŸerlendirmeleri üzerinde çalıştıktan ve insanların evcil hayvanlarının çoÄŸunlukla koruyucu faktör olduÄŸunu bulduktan sonra baÅŸladı.

O zamandan beri akademik araÅŸtırmalarının çoÄŸunu bu konuya adadı. 2017 yılında “Ä°nsan-Hayvan EtkileÅŸimleri: Bir Sosyal Hizmet Rehberi” kitabını yayımladı.

sadvasfv.jpeg

Yakın zamanda yayımlanan çalışmanın doÄŸa için küçük olmasına raÄŸmen Hoy-Gerlach, insan saÄŸlığı için duygusal destek hayvanlarının deÄŸerini gösterme yolunda büyük bir adım olarak hizmet edebileceÄŸini söyledi. “Özellikle etkilerine karşı en savunmasız olanlar arasında COVID-19 nedeniyle sosyal izolasyonda önemli bir artış gördük. AraÅŸtırmamız pandemiden önce baÅŸlamış olsa da, bulgular daha uygulanabilir olamazdı.” dedi. "Åžimdi her zamankinden daha fazla, elimizdeki her kaynaktan yararlanmayı düÅŸünmemiz gerekiyor."

Bu tür çabalar hem insanlara hem de ihtiyacı olan hayvanlara fayda saÄŸlayabilir. Hoy-Gerlach, Hope and Recovery Pet programının bunu örneklediÄŸini ve akıl hastalığı olan insanlar için duygusal destek hayvanları saÄŸladığını ve evsiz hayvanları kalıcı, sevgi dolu evlere yerleÅŸtirdiÄŸini söyledi.

Hoy-Gerlach "Ä°nsan-hayvan bağı, hem insan hem de hayvan refahı için yeterince kullanılmayan bir kaynaktır." dedi.

Hoy-Gerlach'ın bulguları; duygusal destek hayvanlarının, ev hayvanlarına özel statü vermek için sistemi istismar etmeyi amaçlayan bir plandan biraz daha fazlası olduÄŸu fikrine karşı da geri adım atmaya hizmet ediyor.

Hoy-Gerlach "Duygusal destek hayvanı sahtekarlığı anlatısı ne yazık ki medyada ve kamuoyunda ilgi gördü ve bu, duygusal destek hayvanlarının insanlara fayda saÄŸlayabileceÄŸi gerçek yolları gizlemektedir." dedi.

"Çalışmamızdaki kronik akıl hastalığı ile yaÅŸayan bireyler için uygun bir hayvanla eÅŸleÅŸtirilmenin, refahları üzerinde kanıtlanabilir olumlu etkileri olduÄŸu görülüyor."

Kaynakça:

​

FeaturedNeurosciencePsychology Mayıs 20, 2021, et al. “Emotional Support Animals Benefit Those with Chronic Mental Illness.” Neuroscience News, 20 Mayıs 2021, neurosciencenews.com/emotional-support-animals-mental-health-18462/.

bottom of page