top of page

AYŞEGÜL GEZGİN


Herkese merhaba ben Ayşegül Gezgin. İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi 4.Sınıf İngilizce program öğrencisiyim. Eczacılık mesleğini tercih etmemdeki en büyük sebeplerden biri ilaç endüstrisinde çalışma isteğimdi. Kendim için en doğru çalışma alanını bulmak adına eczacılığın çeşitli alanlarında staj yapmaya çalışıyorum. Endüstriyi deneyimlemek için TÜBİTAK STAR projesi kapsamında Deva Holding'e başvurdum ve kabul aldım. Aralık 2021'den Haziran 2022'ye kadar burada Araştırma-Geliştirme stajyeri olarak görev yaptım.

Tübitak Stajyer Araştırmacı Burs Programı (STAR) lisans düzeyinde öğrenim gören öğrencilerin TÜBİTAK Merkez ve Enstitülerinde yürütülen veya TÜBİTAK tarafından desteklenen araştırma projelerine dahil edilerek Ar-Ge kültürü kazanmalarını, araştırma ekosistemine ilk adımı atmalarını ve araştırma yapmaya teşvik edilmelerini sağlamak amacıyla oluşturulmuş bir programdır. Programın diğer stajlardan farklı bir kabul süreci bulunuyor. Program kapsamında öncelikle desteklenen projeler açıklanıyor. Öğrenciler buradan kendilerine uygun olan programı seçiyorlar. Projelerin kontenjanları değişiklik gösteriyor. Adaylar değerlendirilirken YKS sıralamaları, lisans not ortalamaları dikkate alınıyor ve adaylardan motivasyon mektubu isteniyor. Program kapsamında sadece bir tercih hakkınız olduğundan ilginizin olduğu alana göre tercih yapmak oldukça önemli. Deva Holding’in Tübitak destekli veya onaylı projeleri bulunmakta. Benim dahil olduğum proje de bu projelerden biriydi.

 

İlaç endüstrisinde, Ar-Ge departmanında deneyim elde etmek istiyordum. Eğitimimiz boyunca almış olduğumuz laboratuvar derslerine olan ilgim ve kişisel olarak araştırmaya olan merakımdan dolayı stajımda Ar-Ge departmanını tercih etmek istedim. Deva Holdingin Ar-Ge’ye en çok kaynak ayıran şirketler arasında 1. sırada yer alması ve projenin konusu bu projeyi seçmemde etkili oldu.

Projeyi belirleyip neden bu projede yer almak istediğimi ve kim olduğumu anlatan bir motivasyon yazdım. İstenilen belgelerle beraber bunları sisteme yükledim fakat proje yürütücüsüyle iletişime geçmemiştim. Daha sonra bazı arkadaşlarımın proje yürütücüleriyle iletişime geçtiklerini öğrendim. Şansımı denemek için proje yürütücüsüne Linkedin üzerinden bir mesaj attım. Proje yürütücüm kontenjanının dolduğunu söyledi fakat projeye olan ilgimi görünce TÜBİTAK ile iletişime geçip kontenjanı arttırmaya çalışacağını söyledi ve böylelikle projeye dahil oldum. Bu noktada programa başvurmayı düşünen adaylara şanslarını zorlamalarını ve proje yürütücüleriyle daha önceden iletişime geçmelerini tavsiye ederim. Karşınızdaki kişiye bu konuda kararlı ve istekli olduğunuzu göstermeniz önemli. Bu program dışında başvurduğum diğer iş ilanlarından olumsuz yanıt almam hevesimi kırmıştı ama bu proje için de şansımı denemek istemiştim. Arkadaşlara bu noktada denemekten vazgeçmemeleri gerektiğini söyleyebilirim.

Staj sürecime gelecek olursak stajım 6 aydı. Ar-Ge bölümü API ve formülasyon bölümü olarak iki kısımdan oluşuyor. Ben API sentez kısmında stajyer olarak görev aldım. API sentez bölümü ilaç hammadde sentezine yönelik araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunmakta. Ayrıca ilaç hammadde sentezi ile ilgili yeni metotların geliştirilmesi, ilaç aktif maddesi safsızlıklarının tespiti, sentezi ve yapı aydınlatmasına yönelik çalışmalar yürütülmektedir. Ölçek büyütme, sentez üretim yöntemlerinin veya geliştirilen analitik metotların doğrulama çalışmaları yapılmakta ve İlaç Ana Dosyası hazırlanmasına destek verilmektedir. Stajım sırasında bende bu iş akışı içerisinde çeşitli görevler aldım. Reaksiyonların kurulması ve takibinin yapılması, API sentezi ve safsızlıkların izolasyonu, kilo-lab çalışmaları, pilot üretim aşamasında oluşabilecek sorunların tespiti ve bunların çözümleri konusunda deneyimler elde ettim. Ayrıca derslerde adını sık duyduğumuz HPLC, NMR, XRD ve UPLC/MS cihazları ile çalışma fırsatı yakaladım. Çalıştığım departmanda altı stajyer bulunuyordu. Her stajyer dahil olduğu proje kapsamında çalışmalarını yürütmekteydi.

 

Çalışma ortamı ve çalışanların birbiriyle iletişiminden bahsetmem gerekirse genel olarak disiplinli, saygılı ve eğlenceli bir ortam vardı. 3. sınıf olduğum için bazı konularda tecrübesiz olmam stajımın zorluklarından biriydi. Fakat her konuda kolaylıkla destek alabildiğim bir çalışma ortamına sahip olduğumdan bu konuda kendimi oldukça şanslı hissettim. Üretim tesislerinin şehir merkezlerinden uzak bir konumda olması da stajın zorluklarından biriydi. Staj yaptığım yer ve evim arasındaki mesafe zaman zaman zorlayıcı olabiliyordu. Örneğin geçen sene İstanbul genelinde yaşanan kar fırtınası sonucu staj dönüşü 18 saat yolda kaldım.

Sentez departmanında çalışanlar kimyager, kimya mühendisi ve eczacılardan oluşuyordu. Ar-Ge departmanı formülasyon kısmı için eczacıların aktif rol aldığını söyleyebilirim fakat sentez kısmında çalışan sadece 1 eczacı bulunuyordu.

Ar-Ge sentez departmanında staj yapmayı laboratuvarda çalışmayı seven, takım çalışmasına yatkın, araştırma yapmayı seven, meraklı ve sabırlı arkadaşlara öneririm.

Staj dönemi kendimizi ve ilgi alanlarımızı keşfettiğimiz, eksik yönlerimizi geliştirdiğimiz, geleceğimizi bu deneyimlere göre şekillendirdiğimiz bir süreç olduğundan kişilerin ilgi alanları doğrultusunda staj yapmalarını tavsiye ederim.


bottom of page