top of page

Simay Delibaş

Janssen - Pazarlama

Simay, logonun önünde gülümseyerek poz veriyor.
Simay Delibaş
Merhaba, ben Simay Delibaş. Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi 5.sınıf öğrencisiyim. Aynı zamanda da İktisadi İdari Bilimler Fakültesi’nde İşletme Bölümü’nde yandal öğrencisiyim. Bu yazımda genç meslektaşlarımın kariyer yolculuklarına ışık tutmak adına bugüne kadar gerçekleştirdiğim stajlarımdan, edindiğim tecrübelerimden ve şuan Janssen’de gerçekleştirdiğim pazarlama departmanındaki stajımdan bahsedeceğim.

Ben eczacılık fakültesini tercih etmeden önce bölümü iyice araştırırken eczacıların eczane ve hastanenin yanı sıra ilaç firmalarında da aktif rol oynadıklarını gördüm. İlaç firmalarında bir eczacı olarak çalışabilecek olmanın hayali beni çok heyecanlandırmıştı ve ben de eczacılık fakültesinde okumaya karar verdim. Daha 1. sınıftayken ilaç sektörüne girebilmenin yollarını araştırmaya başlamıştım. Çeşitli kongrelere katılarak oradaki konuşmacılardan edindiğim bilgilere dayanarak ve üst dönem arkadaşlarımdan sektörde olanlara danışarak kendime bir yol haritası belirledim. Bu hususta 2. sınıfta işletme yandala başlayacağım, 2. sınıftan itibaren yaz ayları için zorunlu eczane stajlarımdan sonra firmalarda gönüllü stajlar yapacağım, 4. sınıfta okulda hocalarımın akademik çalışmalarına katılacağım şeklinde 5. sınıfa kadar öğrenci hayatımın dolu dolu geçmesi için bir plan yaptım. Bu plan doğrultusunda 2. sınıfın yazında eczane stajımdan sonra İLKO İlaç’ta gönüllü olarak 1 ay fabrikada sırasıyla Kalite Güvence - Kalite Kontrol Laboratuvarı -Üretim - Ambalaj departmanlarında çalıştım. Bu staj benim için çok kıymetli çünkü o dönem pandemi vardı ve birçok firma stajyer alımı yapmıyordu, yapanlar ise online çalıştırıyordu. Ben ise böyle bir dönemde yüzyüze stajımı gerçekleştirme şansı buldum. 3. sınıfın yaz ayında ise Genveon İlaç’ta İnsan Kaynakları departmanında, 4. sınıfta Monitor CRO’da Data Management Intern olarak gönüllü stajlarımı gerçekleştirdim. Ve yine 4. sınıfta fakültemin toksikoloji anabilim dalında 1 yıl Toksikoloji Öğrenci Asistanı olarak görev yaparken Farmakognozi Anabilim Dalında da şu an da devam ettiğim TÜBİTAK tarafından kabul alan 2 tane projemin yürütücülüğünü yapmaya başladım. Temmuz 2023’ten itibaren de Janssen the Pharmaceutical Companies of Johnson&Johnson’da pazarlama departmanında staj yapmaktayım.

Linkedin’de açılan Marketing Intern ilanına başvurduktan sonra firmanın global tarafından mülakat daveti geldi ve Ürün Müdürü ile mülakta girdim. Mülakatım olumlu sonuçlandıktan sonra da Janssen’de pazarlama departmanı serüvenim başlamış oldu. Elbette bu zamana kadar girdiğim mülakatlardan red cevabı aldıklarım oldu, fakat ben aldığım red cevaplarını da kendimi geliştirmek adına bir fırsat olarak gördüm. Her mülakat benim için ders niteliğinde oldu, kendimdeki eksikleri görebildim ve onların üzerlerine giderek daha iyi bir ben oluşturdum ve bu sayede Janssen’deki mülakatım olumlu sonuçlandı. Bu yüzden sevgili genç meslektaşlarım, lütfen sizlerde aldığınız red cevapları karşısında olumsuzluğa kapılmayın, benim gibi bunu bir fırsat olarak görün ve kendinizi geliştirmeye bakın.

Pazarlama departmanından bahsedecek olursam; diğer departmanlara kıyasla çok hareketli, yaratıcılığın en üst seviyede olduğu ve multidisipliner çalışma gerektiren, stratajik hamle gerektiren ve en önemlisi iletişime açık olmanızı gerektiren bir alan. Yani ilaç sektöründeki katı regülasyonlar arasında siz ürününüzü, bütçenizi en doğru şekilde kullanarak hekimlere, eczacılara tanıtmaya çalışıyorsunuz. Öte yandan bir Ürün Müdürü aynı anda medikal, pazar erişim, ruhsatlandırma, satış, tedarik, finans gibi birçok departmanla sürekli iş birliği içindedir. Aynı zamanda da saha ile yani Bölge Müdürleri ve Ürün Uzmanlarıyla da yakın temastadır. Çoğu zaman onlarla beraber sahaya inerek yerinde gözlemlerini yapar. Bir taraftan da sürekli ajanslarla beraber çalışıyorsunuz, kongrelerdeki stant düzenlemeri için, sahaya dağıtılacak ürünle ilgili broşürler için vb... Bu demek oluyor ki bir Ürün Müdürünün ya da Pazarlama Yöneticisinin iletişim becerileri çok kuvvetli olmalıdır. Bana da stajım boyunca en cazip gelen tarafı buydu, her departmanla iletişim halinde oldum bu sayede diğer departmanların işleyişi hakkında fikrim olmuş oldu ve kendi kariyer yolculuğumda neyi isteyip neyi istemediğime karar vermemi sağladı.

Benim bu stajda en zorlandığım şey terminolojiydi. Bir eczacı olarak ilk defa pazarlama deneyimim olmuştu ve birbirinden farklı birçok pazarlama terimi bana yabancı geliyordu. İlk başlarda çok zorlanıyordum, fakat toplantılarda konuşulan her şeyi, hazırlanan sunumlardaki yabancı terimleri not aldım. Sonrasında ise çekinmeden ekip arkadaşlarıma, Ürün Müdürüme sordum ve aldığım cevapları güzelce not ettim. İlk haftalarda aldığım notlarımı da düzenli tekrar ederek kısa zamanda adapte olabildim. Beni de bir stajyerden ziyade çalışma arkadaşı olarak gördüler ve her konuda, her sorumda bana inanılmaz destek oldular. Bu yüzden Janssen CNS pazarlama ekibinde çalışma fırsatı elde ettiğim için kendimi son derece şanslı hissediyorum.

Eczacıların, pazarlama gibi keyifli bir alanda rol almalarını kesinlikle tavsiye ederim. Çünkü eczacılar ilaç bilgisine en hakim sağlık meslek mensuplarının başında gelir ve ilaç bilgisiyle pazarlama stratejisinin tek bir insanda birleştiğini düşünürsek o ürün grubu için daha yüksek verimde pozitif feedback alınabileceği kanısındayım.

Son olarak pazarlama departmanından bağımsız genç meslektaşlarıma şunu söylemek isterim, kendinize daha yolun en başındayken bir plan yapmalısınız. Bu yolda elbette birçok zorluklarla karşılaşacaksınız ama buradaki en önemli husus asla yılmayın. Her zorluğun bir şekilde üstesinden gelinir, tek yapmanız gereken bu olumsuz durumlardan ders çıkarıp kendinize güvenerek planınızı hayata geçirmeye devam etmek.



bottom of page