top of page

Selin Pehlivan

Selin, logonun önünde gülümseyerek poz veriyor.
Selin Pehlivan

Lilly İlaç - Farmakovijilans

Merhaba ben Selin Pehlivan, İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi İngilizce Program 5. Sınıf öğrencisiyim. Eczacılık fakültesini tercih etmekteki en büyük motivasyonum ilaçlara olan merakımdı. Fakülteye başladıktan sonraki süreçte de, ilaç endüstrisini deneyimlemeyi ve ilaçların eczane raflarına gelmeden önceki ve geldikten sonraki aşamalarını gözlemlemeyi çok istiyordum. Bu merakım LinkedIn platformunda gördüğüm, Lilly İlaç şirketindeki farmakovijilans stajyerliği pozisyonuna başvurma motivasyonum oldu.

İnsan Kaynakları ile telefon konuşmasıyla başlayan mülakat sürecim Farmakovijilans yetkilisi ile online bir toplantı gerçekleştirdikten sonra olumlu sonuçlandı ve staj sürecim başlamış oldu. Böylece Eylül 2022 ve Temmuz 2023 tarihleri arasında Lilly İlaç şirketinde farmakovijilans departmanını deneyimleme fırsatım oldu. Bu süreçte ekibime; vaka çevirileri ve girişleri, bakanlık ve etik kurul başvuruları, hasta takibi, günlük olarak sağlık otoritelerinin sitelerinin taranması ve aylık olarak yapılan kalite kontrol süreçlerinde destek oldum.

Farmakovijilans departmanını deneyimlediğim kadarıyla, ‘’güvenlilik’’ kelimesi ile özetleyebilirim. Farmakovijilans, bir ilacın Faz-1 aşamasından itibaren başlayarak ruhsatlandırma sonrası da dahil olmak üzere ilacın yaşam döngüsünün her aşamasında bulunmaktadır. Bu sayede ruhsatlandırma, kalite ve klinik araştırmalar gibi çeşitli departmanlarla iş birliği içinde çalışmaktadır.  Farmakovijilans departmanında eczacının önemi ve etkin rolü yadsınamaz bir gerçektir. Bu özellikleri doğrultusunda farmakovijilans departmanı benim hep ilgimi çeken ve deneyimlemek istediğim bir departman olmuştur. Farmakovijilans, çoğunlukla kısa süreli bitiş tarihleri olan görev ve sorumluluklardan oluşmakta dolayısıyla farmakovijilans departmanında çalışan bir kişinin planlı, disiplinli çalışabilmesi ve iş takibini iyi yapabilmesi gerekmekte olduğunu gözlemledim.

Bizler geleceğin eczacıları olarak en önemli amaçlarımızdan biri hastalarımızın güvenliliğini ve güvenli ilaca erişimlerini sağlamaktır. Bu sürece katkıda bulunmayı, hasta takibi yapmayı, bakanlık ve etik kurul ile ilişkileri gözlemlemeyi isteyen eczacılık öğrencilerine farmakovijilans departmanını deneyimlemelerini tavsiye ederim.


bottom of page