Melike Ãœnal

Merhaba, ben Melike Ünal. İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi İngilizce 4. sınıf öğrencisiyim. Haziran 2021’den beri Johnson&Johnson’ın ilaç birimi olan Janssen Pharmaceuticals’da Kalite Stajyeri olarak çalışıyorum. ​ Bölümü İngilizce tercih etmemle başlayan sektörde çalışma düşüncesi, bulunduğum ISPE Öğrenci Birliği’nde yaptığım çalışmalarla bir kariyer hedefi haline geldi. Seminerler, kongreler ve network’ler sayesinde bilgi topladığım ilaç sektörünü deneyimlemek için staj yapmanın, bana uygun olan kariyer yolunu belirlemede önemli bir fırsat olacağını düşünüyordum. Hali hazırda bir önceki yaz stajımda deneyimlediğim Üretim ve Kalite Kontrol Laboratuvarı stajım ilaç sektörünün mutfağını görmemi sağlamıştı. Bu yüzden kurumsal tarafı da anlayabileceğim bir staj arayışı içindeydim.

Kariyer.net, LinkedIn gibi platformlarda gördüğüm stajlara başvurdum. Çeşitli mülakatlara, yetenek ve İngilizce testlerine girdim fakat CV’min görüntülenmediği başvurularım da oldu. Bir olumlu geri dönüş alamamıştım. Olumsuz yanıtlar üzücüydü aynı zamanda yetersiz hissettiriyordu. Fakat bu noktada vazgeçmeden diğer tecrübelerimde yaptığım hataları düşünmek ve uğraşmak, daha sonra seçenekler arasından yapacağım stajı tercih etme noktasına getirdi. ​ Şu anda devam etmekte olduğum stajıma da LinkedIn üzerinden başvurdum. CV değerlendirmesinin ardından departmanımda birlikte çalışacağım kişiler ile bir mülakat tarihi belirlendi. Mülakat öncesi şirketi ve departman gereksinimlerini detaylıca araştırdım, departmanda çalışmış kişilerle konuştum. Bunlar mülakatta karşılaşabileceğim sorulara beni hazırladı. Mülakat boyunca kendimi tanıttığım, önceki stajlarımdan ve kariyer hedeflerimden bahsettiğim sorular soruldu. Bazılarına İngilizce cevap vermem istendi. Daha sonra mülakatta İngilizce bir paragraf attılar ve bunu yazılı olarak Türkçe’ye çevirmemi istediler. Bunu da gerçekleştirdikten sonra olumlu olması durumunda tekrar iletişime geçileceğini belirttiler. Birkaç hafta sonra bir mail geldi ve departman yöneticimin katılacağı bir mülakat daha organize edildi. Yöneticim istekli olduğumu görmek için, bu departmana neden uygun olduğumu ve nasıl katkı sağlayabileceğimi düşündüğümü cevaplamamı istediği bazı sorular yöneltti. ​ Başarılı bir mülakat sonucu almanın iki kriterinin öğrenmeye hevesli ve ikna edici olmak olduğunu düşünüyorum. Bu özellikler sizi diğer adaylardan geriye düşürebilecek soru işaretlerine karşı bir kalkan olabilir. ​ Mülakatın ardından olumlu olduğuna dair arandım. Netice olarak, öğrenmek ve deneyimlemek için çok heyecanlı olduğum staja kabul aldım. ​ Kalite Güvence Departmanı olarak sorumluluklarımızdan ve gerçekleştirdiğim işlerden bahsetmek istiyorum. Asıl görevimiz tüm hizmetlerin ve farmasötik ilaç formlarının kalite planı dahilinde hastaya ulaşmasını sağlamaktır. Şirket içindeki iş akışları, kalite sistemini düzenleyen kılavuzlara ve yasal referanslara uygun olmalıdır. Bu süreçleri düzenleyen dökümanlar vardır. Bu dökümanlar WI (Work Instruction), SOP (Standart Operation Procedures) veya LID (Local Implementation Document) formlarında olabilir. Bu yönetmeliklerden veya dökümanlardan sapılması söz konusu olduğunda düzeltici ve önleyici faaliyetler (CAPA) sürecinin uygulanması gerekmektedir. Ben bu dökümanların düzenlenmesi, güncelliği için gerekli revizyonunun yapılması ve arşivlenmesi konusunda destek vermekteyim. Bu dökümanlardan eğitim gerekliliği olanlarının belirlenmesi ve ilgili departmanlar tarafından eğitimin tamamlanması önemlidir. Bu noktada gerekli çevirileri gerçekleştiriyorum. Kalite departmanında bir başka önemli görevimiz; hastadan/tüketiciden gelen kalite şikayetlerine ilişkin sistem girişlerinin yapılması, şikayet sürecine ilişkin dökümanların oluşturulması, global ekip şikayeti kapatana kadar süreci takip etmek ve istenilen bilgileri sağlamaktır. Ek olarak, ambalaj malzemeleri ve kullanma talimatlarının kodlarının takibi ve depoya bildirilmesi sürecine de yardımcı oluyorum. ​ Bana katkı sağlayan diğer noktalardan bahsetmek istiyorum. ​ Stajımda Ruhsatlandırma, Farmakovijilans, Tedarik Zinciri ve Lojistik gibi departmanlarla işbirliği içinde çalışmaktayız. Bu sayede, diğer departmanların ne yaptığını gözlemlemiş oluyorum. İngilizce yazışmalara ve toplantılara katıldığımdan ve aynı zamanda okumam gereken dökümanların ve alacağım eğitimlerin İngilizce olması dolayısıyla, İngilizce’yi aktif bir şekilde kullanıyorum. Bu nedenle her geçen gün mesleki İngilizcemin daha da geliştiğini düşünüyorum. Bunun yanı sıra; kurumsal mailleşmeleri, programların kullanımını, iş takibi ve zaman yönetimini öğrenmeme katkı sağlıyor. Bir eczacının/eczacı adayının bu departmanı tecrübe etmesi gerektiğini düşünüyorum çünkü GxP kuralları ile eğitimimiz boyunca karşılaşıyoruz ve bunu uygulama sürecinin bir parçası olmak öğrendiklerimizi pekiştiriyor. ​ Şu ana kadar online bir staj dönemi geçirdim fakat bu süreç benim için verimli geçiyor diyebilirim. Çalıştığım kişilerin özverili desteğiyle, soru sorabildiğim ve dahil edildiğim bir çalışma ortamı var. Zaman geçtikçe öğrenmenin ve işe olan hakimiyetin artması motive edici oluyor. ​ Sonuç olarak, Kalite Güvence Departmanı detaycılık ve organizasyon yeteneği gerektiren bir departman. Bu departmanda öğrenebileceklerimizin ve kendimize katkı sağlayabileceklerimizin yanı sıra staj dönemini; yapmayı sevdiklerimize, sevmediklerimize ve yeteneklerimize dair bir keşif kapısı olarak düşünmeliyiz. Bu sayede mezun olduğumuzda yol ayrımlarında yönümüzü kolaylıkla bulabiliriz.