KÜBRA ÇELEBİ

Merhaba ben Kübra Çelebi, İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden 2019 yılında mezun oldum. Okul yıllarım boyunca ISPE bünyesinde endüstri eczacılığı adına birçok etkinliğin düzenlenmesi ve fakülte arkadaşlarımın bu alanda gelişebilmesi adına çalışmalarda yer aldım. Fakültedeki ilk 3 yılımda ben de tüm arkadaşlarım gibi stajlarımı bir eczane veya hastanede tamamladım. Daha sonrasında 4 ve 5’inci sınıf stajlarımı ise Bayer, Neutec ve Abbott’ta gerçekleştirdim. Sırasıyla Kalite Kontrol, Ruhsatlandırma ve Pazarlama olmak üzere farklı departmanlarda bulundum. Bugün bu yazıda ise sizlere beşinci sınıf uzun dönem stajım olan Abbott pazarlama departmanından bahsedeceğim. Öncelikle belirtmem gerekir ki pazarlama biz eczacıların yer alabileceği en keyifli ve enerjik departman olmakla beraber öğrenmemiz gereken birçok yeni bilginin ve kendimizi geliştirmemiz gereken onlarca alanın olduğu bir departman. Kişide organizasyon, planlama ve ekip yönetimi gibi özelliklerin ön planda olması gerektiği hemen ilk anda göze çarpan bir husustur. İlaç sektöründeki rekabet ve inovasyon hızının da bu denli hızlı olması sebebiyle oldukça dinamik bir yapılandırmadan söz etmekteyiz.

Bu departmanda pazar araştırmaları, pazarlama kararları, pazarlama stratejileri gibi temel bir takım teknik görevler ön plana çıkarken aynı zamanda yöneticinin tüm bu görevlerden çıkardığı aksiyonları birlikte çalıştığı ekibe aktarabilmek adına toplantılar düzenlemek, takım motivasyonunu arttırmak, takım oyuncularının ürün bilgisini güncel tutmayı sağlamak, pazarlama kampanyaları hazırlamak gibi sorumlulukları da ön plana çıkmaktadır. Teknik açıdan kalemim döndüğünce yorumlarımı yaptıktan sonra birlikte çalıştığım ofis çalışanlarından bahsedecek olursam kendimi çok şanslı bir stajyer olarak tanımlayabilirim. İşi öğrendiğim, her toplantıya aktif olarak katılabildiğim ve en önemlisi çok iyi insani ilişkileri kurduğum bu firmada açıkçası kendimi bir stajyerden fazlası olarak hissettirdiler. Cümlelerimi özetlemem gerekirse kendini dinamik bir yapıya sahip olarak görenler ve bu deneyimi yaşamak isteyenlere kesinlikle tavsiye edeceğim bir departman. Fakat bununla beraber çok farklı bir terminoloji ve çalışma ortamıyla karşılacağınız bir yere kapılarınızı açıyor olacaksınız. Benim kendi adıma en çok zorlandığım alan aslında bu oldu. Aniden çok yabancı olduğum terimlerle karşılaştım ve içinde bulunduğum her toplantı ve eğitimden bilmediğim onlarca kelimeyi not alarak ayrıldım. Sonrasında ekibime bu kelimelerin anlamlarını sorarak zamanla ilerlemeyi başardım. Bayer ve Abbott’da yaptığım stajlarımı ISPE aracılığı ile tanışma fırsatı bulduğum departman yöneticileri aracılığı ile elde ettim. Neutec stajımı ise 360 derece programı sonrası girdiğim grup mülakatı sonrasında okul aracılığı ile sağladım. Son olarak üniversite yıllarınızda kendinizi yabancı dil ve insani ilişkiler anlamında geliştirmeniz yönünde adımlar atmalısınız. Eczacılık fakültelerindeki ve pazarlama departmanı yönünden diğer bölümlerdeki rakiplerimizle olan çekişmeli ortamda belki de bir staj ayarlayamayacak olsak bile bahsettiğim kişisel özellikleri kazanacağınız sosyal ortamlarda aktif olmanızı tavsiye ediyorum.