top of page

HATİCE KAYRAK

Merhaba,Ben Hatice KAYRAK. İstanbul Üniversitesi

Eczacılık Fakültesi 4.sınıf öğrencisiyim.


Endüstri eczacılığı, eczacılık bölümünü tercih etme sebeplerimden en önemlisiydi. 3.sınıf yaz dönemi stajımda endüstri dünyasını keşfetme fırsatı yakaladım. Stajımı

Novartis’te AS&T (Analitik Bilim Ve Teknoloji) departmanında yaptım.

Staja kabul sürecimden başlamak gerekirse, ilk olarak şirket tarafına

gönderdiğim CV değerlendirilerek insan kaynakları tarafından mülakata

çağırıldım. Mülakat ise adayların kendileri tanıtıp, ingilizce yeterlilik seviyesinin değerlendirildiği,

stajdan beklentileri ve firmanın stajyerlerden beklentilerini şeklinde ilerleye


n bir ön elemeydi. Bu süreçleri geçtikten sonra insan kaynaklarıyla birlikte staj yapmak istediğimiz departman ve tarih her iki tarafa uygun olacak bir şekilde ayarlandı. Son olarak, gerekli sağlık taramalarından da geçerek evrak teslimimi tamamladım.



Temmuz ayında 25 iş günü olan stajıma başladım. İlk hafta iş sağlığı ve güvenliği eğitimini tamamlayıp, staj yapacağımız departman ve diğer departmanlar hakkında bilgi edindim, fabrika tanıtım gezilerinde fabrikayı yakından tanıdım. Staj sürecimde kalite kontrol departmanının bir bölümü olan AS&T departmanın görevi: Ambalajlanmış ürünlerin stabilite kontrolü ve metot geliştirme aşamalarının gerçekleştirmek idi. Ben de bu süreçte ilaç etken madde ve yardımcı maddelerinin üretim departmanında gerekli işlemden geçip tablet haline getirildikten sonra raf ömrü sürecince fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik ve tedavi edici özelliklerini kaybetmeden saklanabilmesi için gerekli kontrollerin yapıldığı süreci gözlemledim. İlacın stabilitesi için gerekli olan saklama koşulları ve Novartis tarafından üretilen ilaçlara özgü analitik metot yöntemleri hakkında bilgi edinip, dokümantasyonlarını inceleme fırsatı buldum. Laboratuvarda yapılan her iş dokümantasyon haline getiriliyordu. Tüm ilaç sektörünün en önemli adımı olan ‘’Yaptığını yaz, yazdığını uygula!’’ prensibiyle hareket ediliyordu. Analistler ise laboratuvar ortamında uygun kıyafetler ve kimyasal maddelerden korunmayı sağlayan aksesuarlar konusunda son derece hassastı. Aynı özen bütün stajyer arkadaşlar içinde dikkat edilmesi istenen önemli bir husustu.


Çalışanların birbiriyle iletişimi son derece disiplinli ve eğlenceliydi diyebilirim. Staj boyunca koordinatörüm ve laboratuvar analistlerine yardımcı olmaktan keyif aldım. İlaç endüstrisinde gerçekleştirilen kontrollerin hasta hayatını etkileyecek derecede önem arz etmesinden dolayı; kullanılan cihazlara müdahalede bulunmadık ve numune hazırlama işlemlerini gerçekleştirmedik. Tüm işlemleri gözlemlerken ve dokümantasyon aşamasında sorularımızı sorduk. Farklı departmanlardaki stajyerlerinde tanışmasına fırsat veren etkinlikler de yapıldı bunlara dahil olmaktan ve diğer departmanlardaki deneyimleri dinlemekten son derece keyif aldım.



Genel olarak AS&T departmanı kimya bölümünden mezun olan kişilerin ve kimya mühendislerinin sayıca fazla olduğu bir bölümdü. Ben bir eczacı adayı olarak ilacın ham maddeden bitmiş ürün haline gelene kadar olan sürecini teorik olarak gördüğümüz farmasötik teknoloji derslerinden sonra bu sürecin gerçekleştiği ortamı, kullanılan makineleri, çalışma disiplinini bir de fabrika ortamında gözlemlemek istedim. İsteyen herkesin öncelikle bu fırsatı yakalamasını ve yakalanan fırsatın iyi bir şekilde değerlendirmesini tavsiye ederim.


bottom of page