Ece Çokal

Merhaba, ben Ece Çokal. İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi 4. sınıf öğrencisiyim. Eczacılık mesleğini tercih etmemdeki motivasyonum, eczacıların ilaç endüstrisinde çalışabilme imkanının olmasıydı. Eğitim dilini İngilizce seçmemin sebebi de bu alanda ilerleyebilmek için bana katkı sağlayacağını düşünmemdi. İlaç endüstrisini daha da iyi tanıyabilmek amacıyla ISPE Öğrenci Birliği'ne dahil oldum. ISPE sayesinde, hem bu alanda çalışmak hakkında bilgilenirken hem de takım çalışması becerilerimi geliştirmiş oldum. 2021 yılında Sanofi Pasteur Medikal Departmanı’nda uzun dönem stajı yaparak ilaç endüstrisini deneyimleme fırsatı buldum. İlaç endüstrisine ve medikal departmana dair bilgi edindiğim çok değerli bir tecrübe kazandım. ​

Kariyer siteleri ve firmaların internet siteleri üzerinden açılan staj ilanlarına başvurdum. Sanofi Pasteur’den olumlu dönüş aldığımda oldukça heyecanlandım ve mülakata elimden geldiğince iyi hazırlanmaya çalıştım. İnsan Kaynakları Uzmanı ve Medikal İşler Direktörü’yle yapılan mülakatın da olumlu geçmesiyle birlikte, bana kariyerim ve insan ilişkileri konusunda çok şey kattığını düşündüğüm stajıma başlamış oldum. Medikal Departman; bilimsel bilgiyi çeşitli kaynaklardan alarak şirketin stratejileri doğrultusunda şirkete aktarmak, zamanında ve doğru bilgi sağlama amacını göz önünde bulundurarak ilgili ürünler ve hastalıklar hakkındaki bilimsel gelişmeleri takip edip yeni medikal strateji olanakları araştırmak gibi sorumlulukları içerir. Başta hekimler olmak üzere sağlık mesleği mensuplarıyla yakın bir iletişim halindedir. Gerekli görülen konuda alanında yetkin sağlık mesleği mensuplarıyla danışma kurulu toplantıları organize eder. Bu toplantılara katılarak alanında yetkin kişilerin görüşlerini dinleyip toplantı notları almak benim için çok değerli bir deneyimdi. Ayrıca bilimsel araştırma ve literatür taraması konusunda kendimi geliştirerek yeni bilgiler öğrenme fırsatı yakaladım. Stajım boyunca pek çok farklı kişiyle iletişime geçmek, iletişim becerilerimi geliştirmem konusunda çok yardımcı oldu. ​ Çalışma ortamına gelecek olursam, herkes çok kibar ve yardımseverdi. Her birinden çeşitli bilgiler öğrendim. İlaç endüstrisinde çalışmaya oldukça istekli olan biri olarak, bu sektöre attığım ilk adımda bu ekiple çalıştığım için kendimi çok şanslı hissettiğimi belirtmek isterim. Beni birçok önemli sürece dahil ederek işin içinde olmamı sağladılar ve bu da kendimi geliştirebilmem konusunda çok yardımcı oldu. Medikal Departman’da ya da genel olarak ilaç endüstrisinde staj yapmak isteyen eczacılık öğrencilerine ilk tavsiyem: İyi düzeyde İngilizce ve bilgisayar programları bilmeleri gerektiği, olacaktır. Ayrıca ne kadar istekli ve azimli olursanız o kadar çok şey öğrenebileceğinizin de altını çizmek isterim. Çünkü staja kabul almaktan daha önemli olan şey, stajda neler öğrendiğimizdir. ​ Son olarak tüm eczacılık öğrencilerine, eğer ilgileri varsa, ilaç endüstrisini deneyimlemelerini öneriyorum. Çünkü eczacılık öğrencileri olarak, ilaç endüstrisine katkı sağlayabilecek ve bu sektörü ileriye taşıyabilecek bir eğitim aldığımızı düşünüyorum.