top of page

AYSUN SEVİM


Merhaba ben Aysun Sevim. İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesinden yeni mezun oldum. 5.sınıf uzun dönem stajımı Astellas Pharma ruhsatlandırma departmanında 11 ay boyunca yapma imkanım oldu. Öncelikle uzun süredir endüstride staj yapmak istediğimden birçok firmaya başvurmuştum ve birçok mülakat deneyimi yaşadım tabi aralarından olumsuz dönüş aldıklarım da oldu. Bu mülakatlar firmadan firmaya değişmekle birlikte skype üzerinden görüşme ve grup mülakatlarına katılma fırsatım oldu. Skype üzerinden gerçekleşen mülakatımda benden İngilizce metin çevirisi yapmamı istemişlerdi. Grup mülakatım ise vaka çalışması kapsamında gerçekleşmişti. Daha önce 1 aylık yaptığım ruhsatlandırma departmanındaki stajımda yine İngilizce çeviri ve yönetici görüşmesi ile işe alınmıştım. Şu an yaptığım firmada ise direkt yönetici görüşmesiyle staja alındım. Başvurduğum staj ilanlarından olumsuz dönüşler aldığım da oldu ancak bu beni bir sonraki görüşme için kendimi daha iyi nasıl ifade etmem gerektiğini ve mülakat sırasında sorulan sorulara daha hakim olmamı sağladı. Staja alımda İngilizcenin yanı sıra staj için ne kadar istekli olduğunuz ve çalışma ortamına ne kadar uyum sağlayabileceğiniz de ölçülüyor. Öğrenmeye hevesli ve yeniliklere açık olmanız sizin bir adım öne geçmenizi sağlıyor.

Ruhsatlandırma departmanı genelde evrakların yoğun ve sıkıcı olduğu düşünülen bir yerdir fakat uzun dönem stajım bunun yanlış olduğunu görmemi sağladı. Ruhsatlandırma departmanı firma ile sağlık bakanlığı arasında bir köprü görevi görüyor diyebiliriz. Genel görev tanımından bahsetmek gerekirse yeni ilacın pazara verilmesi için gerekliliklere göre ruhsatlandırılmasını, ilacın ruhsatı alındıktan sonra ruhsatın sürdürebilirliği için güncellemeleri, sağlık otoriteleri ile yazışmalarını sağlar. Aynı zamanda firmanın içinde de tüm departmanlarla iletişimi ve işbirliği vardır. Kısaca ürünün yaşam döngüsünün devamını sağlayan departman da diyebiliriz. Stajımın ilk haftalarında işleyişe hakim olmak amacıyla mevzuat, yönetmelik ve kılavuz okuyarak başladım biz öğrenciler için sıkıcı olarak görülebilir ama kesinlikle öyle değil. İşe başlayıp biraz öğrendikten sonra hazırladığınız başvuruları kılavuzlara göre yapmak zevkli bir hale dönüşüyor gittikçe hakim olduğunuz için süreç daha da hızlı ilerliyor.

Ürünün yaşam döngüsünden bahsetmiştim benim tanık olduğum süreçler daha çok ambalaj, varyasyon, GMP, önceliklendirme, KUB-KT başvuruları oldu. Ürün ruhsat sürecinde ve ruhsatı alındıktan sonra etkin madde ve bitmiş üründe yapılan idari ve kalite değişikliklerinin bakanlığa bildirimi zorunludur bu başvurular varyasyon başvuruları olarak adlandırılır. Çalıştığım firma global olduğu için yapılan değişiklikler bize yurt dışından gelir biz de kılavuz gerekliklerine göre hazırlanmasını ve bakanlığa iletimini sağlarız. Bakanlıkta, varyasyonun onay sürecinde gelen yazıların cevaplanmasında ve yurtdışına iletiminde görev alırız. Bu kısımda sürecin takibi ve zaman yönetimi önemlidir. Yine KUB-KT yeni endikasyon, GMP, ambalaj başvurularını da ruhsatlandırma departmanı benzer süreçlerle yapar. Bu başvuruları yaparken de medikal, farmakovijilans, kalite güvence gibi departmanlarla işbirliğiyle yürütür. Bir öğrenci olarak bu süreçlerde yer almak heyecan vericiydi. Stajımda bu süreçlerin hepsini deneyimle fırsatım oldu. Türkiye EMA gibi sağlık otoritelerini örnek alıyor bu yüzden yurtdışındaki gelişmeleri düzenlii takip etmek önemli. İngilizce seviyenizin bu anlamda iyi olması gerekiyor. Staj süresince İngilizce yazışmalar ve telekonferanslarda yer alsam da İngilizce konuşmadım bu alanda kendimi geliştirmek isterdim. Aynı zamanda departmanım bana yeni gelişmeler hakkında sunum yapma imkanı sağladı bu da sunum becerimi ve ifade yeteneğimi geliştirdi. Stajıma aslında bir stajdan fazlası olarak bakıyorum iş hayatını deneyimlediğim, ilacın üretim sonrası süreçlerini öğrenme fırsatı bulduğum güzel bir stajdı. Anlayışlı, çözüm odaklı saygı ve sevginin olduğu bir çalışma ortamı vardı .Yeni mezun olmam nedeniyle farklı iş alanları ve departmanlarda yapmış olduğum mülakatlarda uzun dönem stajımı anlattığım zaman olumlu geri dönüşler alıyorum. Staj yapacaklara tavsiyem ne olursa olsun soru sormaları küçük gördüğünüz soruları sormaktan kesinlikle çekinmemelisiniz size iş öğrenmenizde büyük katkılar sağlayacaktır.

bottom of page