top of page

EGZERSİZ YAPMADAN ÖNCE KAHVE İÇMEK VÜCUDUNUZA OLDUKÇA HARİKA ŞEYLER YAPABİLİR !

Bir sonraki antrenmanınızda yakılan yağ miktarınızı en üst düzeye çıkarmak istiyorsanız, egzersize başlamadan yarım saat önce bir kahve içmeyi düşünün. Yeni bir çalışma, özellikle günün ilerleyen saatlerinde yağ yakımında önemli bir fark yaratabileceğini düşündürtmektedir.




Araştırmacılar; 15 erkek gönüllüden toplanan sonuçlara dayanarak, vücut ağırlığının her kilogramı başına 3 miligram kafeinin -yaklaşık yarım doz kafein, genellikle 6 mg/kg olarak hesaplanır- aerobik egzersizi sırasında yağ yakma oranını artırabileceğini buldu. Kahve dozunun, vücudun yağı ne kadar verimli yaktığının bir ölçüsü olan Maksimal Yağ Oksidayson Oranını (MFO) sabah ortalama yüzde 10,7 ve öğleden sonra ise yüzde 29 artırdığını göstermiştir. MFO hakkında zaten bildiklerimize ek olarak: tıpkı genel aerobik kapasite gibi, sabahları öğleden sonraya kıyasla daha düşük durumdadır. İspanya Granada Üniversitesi'nden Fizyolog Francisco Jose Amaro-Gahete "Yağ yakımını hızlandırmak için sabah aç karna egzersiz yapın tavsiyesi çok sık söylenir." diyor. ''Bu duruma; sabah yapılan egzersizin mi, yoksa uzun bir süre yemek tüketmemek mi olduğu bilinmediğinden, aslında bu öneri bilimsel temellerden yoksun olabilir."



Araştırmacılar aynı zamanda kafein ve egzersiz arasındaki ilişkinin detaylarına yakından bakmak için yoğunlaştılar. Bu bağlantının arkasındaki bilim; olması gerektiği kadar kapsamlı olmasa da, bu uyarıcı sıklıkla artmış atletik performansla ilişkilendiriliyor. Çalışmadaki 15 gönüllü dört hafta boyunca rastgele bir sırayla sabah 8.00’de plasebo, akşam 17.00’de plasebo, sabah 8.00’de kafein takviyesi ve akşam 17.00'de kafein takviyesi almak üzere toplamda dört testten geçti. Uyarıcı veya plasebo verildikten sonra yapılan bisiklet testlerinde, vücudun yağ yakma kapasitesi ölçülerek kafeinin MFO üzerindeki etkisi gösterildi. Maksimum oksijen alımı(VO2max) ve ekibin Fatmax olarak adlandırdığı MFO’yu ortaya çıkaran egzersiz yoğunluğu da artırıldı. Amaro-Gahete “Çalışmalarımızın sonuçları, aerobik egzersiz testi yapmadan otuz dakika önce akut kafein alımının günün hangi saatinde olursa olsun egzersiz sırasında maksimum yağ oksidasyonunu artırdığını gösterdi.” diyor. Bu çalışma oldukça az katılımcı ile yapılan bir çalışmadır, bu yüzden çok kapsamlı bir sonuca olarak düşünmemek önemlidir. Ancak sonuçlar bir ilişki olduğunu gösterecek kadar açıktır.

Bilim insanlarının, kafeinin beynimizin ve vücudumuzun çalışmasını nasıl etkileyebileceğine dair devam eden keşiflerine başka bir boyut katıyor. Kafeinin uyku üzerindeki etkisinden, bağırsaklarımız üzerindeki etkisine kadar daha öğrenecek birçok şey var. Bu arada, yağ yakma açısından düzenli egzersiz rutininizden en iyi şekilde nasıl yararlanacağınızı merak ediyorsanız, bu çalışma size bazı ipuçları veriyor: egzersizinizden önce bir fincan kahve size bazı faydalar sağlayabilir. Araştırmacılar "Genel olarak bu sonuçlar; akut kafein alımı ve öğleden sonraları orta yoğunlukta egzersiz kombinasyonunun, aerobik egzersiz sırasında tüm vücut yağ yakımını artırmak isteyen bireyler için en iyi senaryoyu sağladığını gösteriyor." sonucuna ulaştılar. Araştırma Journal of the International Society of Sports Nutrition'da yayımlandı.

bottom of page