top of page

TBY, NOBEL Ä°LAÇ BAÅžKANI HASAN ULUSOY Ä°LE Ä°LAÇ ENDÜSTRÄ°SÄ°, BÄ°YOBENZER Ä°LAÇLAR VE ÖNÜMÜZDEKÄ° DÖRT YIL PLANLARI HAKKINDA GÖRÜÅžTÜ.

​

  • Ä°laç fiyatlarının yıllık ayarlamasının

Nobel Ilaç'ın faaliyetlerinin yanı sıra

daha geniÅŸ olarak ilaç endüstrisi üzerindeki

etkisi ne oldu?

 

 

Bu yıllık ayarlamayı ilk kez yapmıyoruz

-herhangi bir fiyat artışı olduğunda da g

erçekleÅŸebilir. Fiyat artışları genellikle yürürlüÄŸe

girmeden bir süre önce duyurulduÄŸundan, bazı

ÅŸirketler bir satış argümanı olarak önceki fiyatla

ürün sunmayı tercih etmektedir. Aslında ortak

zam veya indirim uygulamalarından farklı değildir

ve bu depolardan ve eczanelerden bir talep yaratır.

Bir ÅŸirket olarak, satışlardan ödün verme

eÄŸiliminde deÄŸiliz, dolayısıyla bu sürelerde uygulayacağımız özel bir uygulama yok. Ürün teslimatında da sorun yaÅŸamıyoruz. Tedarik sistemimiz, planlamayı aylar öncesinden yapmamızı zorunlu kılabiliyor ve tüketim kanalında büyük stok bulundurmadığımız için olaÄŸanüstü taleplere açık olamıyoruz.

 

 

  • Daha genel olarak, Türkiye'deki ilaç düzenleme yapısı saÄŸlık sektörünü nasıl destekliyor ve iyileÅŸtirmek için ne gibi deÄŸiÅŸiklikler yapılabilir?

 

 

Türkiye, ilaç mevzuatı, üretim kabiliyeti ve kapasitesi ile ilaca eriÅŸim açısından küresel bir örnektir. GMP standartlarında ulusal gereklilikleri kolayca karşılayabilecek yeterli sayıda fabrika ve Ar-Ge tesisimiz bulunmaktadır. Yaklaşık 150.000 doktor ve 25.000 eczacı, yılda yaklaşık 500 milyon reçete üretiyor ve halkımıza 2,5 milyar kutu ilaç gönderiyoruz. Sistem saÄŸlam olsa da, düzenleme tarafında eksik olan biyobenzer ürünlerin ulusal düzenlemesidir. Her zaman böyle bir düzenlemenin Türk ilaç ÅŸirketleri için piyasayı iyileÅŸtireceÄŸini söylemiÅŸtim. Åžu anda uygulamada olan düzenleme en çok Avrupa ve ABD'den alınmakta ve bu Türk ilaç firmalarının piyasaya girmesini zorlaÅŸtırmaktadır. Benzer ülkelere bakacak olursanız Rusya, Güney Kore, Hindistan ve Çin gibi biyobenzerlikteki baÅŸarılarına bakarsanız her biri kendi düzenleyici sistemleriyle çalışıyorlar. Türkiye benzer bir sistemin uygulanması ile aynı baÅŸarıyı yaÅŸayabilir.

​

  • Türkiye'nin saÄŸlık sigortası sistemi üzerindeki artan baskı ilaç endüstrisini ve Nobel Ilaç'ın faaliyetlerini nasıl etkiliyor?

 

 

 Åžu anda, çok sınırlı bir istisna dışında tasarruf saÄŸlamak için, Türkiye'deki tüm nüfus saÄŸlık sigortası kapsamındadır. Bu, gurur duymamız gereken bir avantaj, çünkü geliÅŸmiÅŸ ülkeler arasında bile pek çoÄŸu bunu saÄŸlayamıyor. Bununla birlikte, böyle bir kapsayıcı sistem finansman sorunlarını da beraberinde getirmektedir. Son 15 yılda, nüfus ve ortalama yaÅŸtaki artışla birlikte, saÄŸlık hizmetlerine ve ilaçlara eriÅŸimdeki iyileÅŸmeler beklenmedik ÅŸekilde maliyetleri arttırmıştır. Sadece bir düÅŸünün, son 15 yılda, bir saÄŸlık merkezine yapılan baÅŸvuru sayısı kiÅŸi başına dört kat arttı. Bugün itibariyle, her birimiz 8'den fazla bir hekimi ziyaret ediyoruz, 6 reçetemiz var ve yılda ortalama 30 kutu ilaç tüketiyoruz. UyuÅŸturucu tüketiminin yaklaşık yüzde 80'i kamu bütçesi tarafından finanse edilmektedir. Ülke olarak aldığımız hizmetlerin seviyesiyle gurur duyuyoruz. Bununla birlikte, bu sistemi etkinleÅŸtirmek için gereken finansal kaynaklar yetersiz olduÄŸunda kullanılan yöntemler, sektörümüz için çok fazla sıkıntıya neden olmaktadır. Enflasyona ve döviz kurlarındaki artışa raÄŸmen ilaç fiyatları sürekli düÅŸmekte, bu nedenle sektördeki ÅŸirketler için ana gündemde kalmak olmuÅŸtur. Nobel olarak, faaliyetlerimizin etkin yurtiçi operasyonlarımızla sınırlı kalmamasından dolayı daha büyük bir güven duygusundan yararlanıyoruz, aynı zamanda uluslararası olarak geniÅŸledik ve net ihracatçı olduk. Bununla birlikte, ÅŸu anda, Türkiye'deki ilaç tedarikinin artık sürdürülebilir olmayacağından ve Ar-Ge ve üretim kültürümüzün zarar görmesinden korkuyoruz.​

​

  • Nobel Ilaç, 2023 vizyonuyla biyobenzer ilaçlar alanında ne gibi yatırımlar yaptı?

 

 

Yukarıda bahsettiÄŸim finansman sorununun temel nedenlerinden biri, ilaç alanında halen oldukça dışa bağımlı olduÄŸumuzdur. Her yıl, ilaç endüstrisi yaklaşık 4 milyar dolarlık bir dış ticaret açığına uÄŸruyor. Bu nedenle “ilaçlara yabancı bağımlılığı azaltmak” 10. Kalkınma Planı ve 2023 vizyon belgesi gibi devlet programlarına bir hedef olarak tanıtılmıştır. Bu aslında, yerli kalkınmayı ve üretimi desteklemek için baÅŸlatılan programın asıl amacıdır. Biyobenzer ilaçların belirttiÄŸi gibi, sizinle de belirttiÄŸimiz gibi, ilk firma seçildik ve bu projede TÜBÄ°TAK ile birlikte çalışıyoruz, projenin ilk aÅŸaması olan hücre geliÅŸimi çoktan tamamlandı. Gerekli yatırımları yaptık ve kararlı bir ÅŸekilde ilerliyoruz. Bu, ÅŸirketimizin dış ticaret açığı olmayan bir ÅŸampiyon ilaç ihracatçısı olarak genel duruÅŸuna çok uygun, Biyoteknoloji alanlarından biri olarak kabul ediyoruz. Bu ÅŸartlar gelecek varoluÅŸ ve baÅŸarı için en önemli ÅŸartlar.

 

 

  • Nobel Ilaç için bir baÅŸka önemli yatırım alanı enjekte edilebilir ürünler ve diÄŸer hastane ürünleridir. Bu alan neden seçildi?

 

 

Öncelikle bitmiÅŸ biyobenzer ürünlerin üretimi için enjekte edilebilir tesise ihtiyacımız vardı. Ä°kinci sebep ihracatımızı arttırmak. Enjekte edilebilir malzemelerin çok kullanıldığı ülkelerde faaliyet gösteriyoruz ve bu ülkelere çok fazla ihracat planlıyoruz. Yurtiçinde, Türkiye'de enjekte edilebilir maddelerin kullanımı da artmaktadır. Hükümet saÄŸlık turizmini artıracak ÅŸehir hastaneleri kurduÄŸu için, bu tür ürünlerin hastanelerde kullanımı artacaktır.

 

 

  • Nobel Ä°laç’ın en çok ithalat ihracat pazarları nerede ve gelecekte en büyük talep artışını nerede görmeyi bekliyorsunuz?

 

 

Åžu anda yirmi ülkede pazarlama ve satış operasyonlarını kendi ekiplerimiz aracılığıyla yürütmekteyiz. 20 yıl önce baÅŸlayan uluslararası geniÅŸlemede ilk adımımız olan Kazakistan ve Özbekistan’daki uluslarası üretim tesislerimizle Orta Asyada’dan DoÄŸu Avrupa’ya kadar geniÅŸ bir coÄŸrafi bölgede faaliyet gösterdik. Bu ülkelerin potansiyeli vardı ve geliÅŸime açıktı. Bu tesisler sadece ulusal ihtiyaçları karşılamakla kalmaz, aynı zamanda komÅŸu bölgelere ihracat için bir araç saÄŸlar. Daha yakın zamanlarda, en yeni ihracat hedefimiz olan Rusya, özellikle aktif olduÄŸumuz tüm diÄŸer ülkelerin toplamına eÅŸit bir potansiyele sahip olduÄŸu için bizim için önemlidir. Rusya pazarında yer almak zordur lakin ilk sonuçlar çok umut verici. Gelecekteki hedeflerimiz olarak, Afrika, Orta DoÄŸu ve bazı Avrupa ülkelerini düÅŸünüyoruz. Bazılarında ilk adımları çoktan attık.

 

 

  • Nobel Ä°laç’ın devam eden en önemli yatırım planları ve en büyük hedefleri nelerdir?

 

 

Biyoteknoloji alanında yatırımlarımız devam etmektedir, amacımız tesisimizi en yakın zamanda bitirmek ve en geç 2023 yılına kadar bu ürünlerle pazarda kalabilmek için projemize devam etmektir. Bunun dışında iç pazar payımızı artırmaya devam etmeyi ve dış operasyonlarımızda hedeflerimize ulaÅŸmayı umuyoruz.

​

Kaynakça:

https://www.thebusinessyear.com/turkey-2020/hasan-ulusoy-chairman-nobel-ilac/vip-interview?sfns=mo

Görseller:fortuneturkey.com, pharmaboardroom.com, deskgram.net

hasan.jpg
bottom of page