Diyabeti Teşhis ve Tedavi Eden Akıllı Kontak Lensler

Araştırmacılar, gözyaşlarındaki glikoz seviyelerini güvenilir şekilde ölçebilen ve ilaç verebilen akıllı kontak lensler geliştirdiler.

Sağlık ve fitness göstergelerinin doğru zamanlı izlenmesini sağlayan giyilebilir sağlık teknolojileri, son yıllarda giderek daha popüler hale geldi. Bu akıllı sağlık teknolojileri saatlere, telefonlara, cilt bantlarına, bilek bantlarına ve hatta işitme cihazlarına dâhil edildi.Araştırmacılar, diyabeti ve ilişkili diyabetik retinopatiyi[1] izlemeye, tedavi etmeye ve hatta önlemeye yardımcı olmak için gözdeki glikoz seviyelerini ölçebilen akıllı bir kontak lens geliştirdiklerinden, göz kontak lenslerini de bu listeye yeni katılanlar arasında sayabiliriz.

1lenses_edited_edited.jpg

Güney Kore'deki Pohang Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'ndeki (POBTEK) araştırmacılar, glikoz seviyelerini değerlendirebilen ve ilaçları elektrik sinyalleri yoluyla iletebilen, kablosuz olarak çalışan, çok işlevli bir kontak lens tasarladı. Akıllı kontak lensler bio-uyumlu polimerlerden yapılmıştır ve gözdeki glikoz seviyelerinin doğru zamanlı izlenmesini sağlamak ve terapötik müdahale[2] yapmak için biyosensörlerin, ilaç dağıtımının ve veri iletişim sistemlerinin entegrasyonunu içerir.

Lens, Profesör Sei Kwang Hahn ve lisansüstü öğrenciler Do Hee Keum ve Su-Kyoung Kim ile Profesör Jae-Yoon Sim ve yüksek lisans öğrencisi Jahyun Koo tarafından geliştirildi;  bulgular yakın zamanda Science Advances bülteninde yayınlandı. Araştırma çalışmasına liderlik eden Profesör Han, yaptığı basın açıklamasında, “Küresel şirketlerin giyilebilir cihazlarının tam teşekküllü araştırma ve geliştirmesine rağmen, diyabet ve retinopatinin teşhis ve tedavisi için kablosuz enerjili tıbbi cihazların ticarileştirilmesi yetersizdir." dedi. Yorumunu daha ileriye götürerek "Bu araştırmanın, diyabet teşhisi ve tedavisi ve retinopatinin tedavisi için ilaç verme sistemiyle donatılmış kablosuz enerjili akıllı kontak lenslerin geliştirilmesinde ilk firma olarak ilgili endüstrilerin ilerlemesine büyük katkı sağlayacağını umuyoruz.”

Campbell120516-1000x750.jpg

Kontak lens, bir glikoz sensörü, ilaç verme rezervuarı, kablosuz güç alıcı bobini, entegre devre çipi ve bir radyo frekansı iletişim sisteminden oluşur.Gözyaşlarındaki glikoz seviyeleri, cihazdaki glikoz sensörü tarafından gerçek zamanlı olarak ölçülüyor ve bu, invaziv parmak delmesi ile kan örnekleri almayı içeren geleneksel kan şekeri monitörlerine olan ihtiyacın yerini alıyor.Diyabetik retinopatiyi tedavi etmek için kullanılanlar ilaçlar, lens içine yerleştirilir ve ilaç verme rezervuarı yoluyla verilir. Bununla birlikte, insülinin bu şekilde uygulanıp uygulanamayacağı belirsizliğini korumaktadır.Lens, elde edilen biyometrik verileri radyo frekansını kullanarak akıllı telefonlar gibi harici cihazlara dijital olarak iletebilir.Araştırmacılar, tavşanlarda kontak lenslerin düşük seviyelerde göz tahrişine neden olduğunu, gözyaşlarındaki glikoz seviyelerini güvenilir bir şekilde ölçtüğünü ve diyabetik retinopatinin tedavisine yardımcı olabilecek bir ilaç olan Genistein’in[3] etkili kontrollü salımını sağladığını gösterdi.

101838328-google.jpg

Güney Kore hükümeti ve Samsung tarafından desteklenen araştırmacılar ve ticarileştirme işbirlikçisi Interojo, şimdi kontak lensler için klinik denemelere hazırlanıyor.Yeni akıllı kontak lens, gelişen giyilebilir sağlık teknolojisi cihazları pazarındaki en son yenilikler arasında yer alıyor. Accenture'a göre, ABD'de giyilebilir cihazların tüketici kullanımı 2014'te yüzde 9 iken 2018'de yüzde 33'e yükseldi.Giyilebilir cihazlar aracılığıyla gerçek zamanlı sağlık izleme, yalnızca mevcut sağlık koşullarının tedavisine yardımcı olmak için değil, aynı zamanda yenilerini uyarmak ve bunların başlamasını önlemek için kolay, kullanışlı ve verimli bir yol sağladığından tüketiciler için çekici olabiliyor.

[1] Retinopati:  Gözün arkasındaki ışığa duyarlı dokunun kan damarlarının zarar görmesinden kaynaklanır.

[2] Terapötik Müdahale: Bireylerin veya grupların yardım ihtiyacı olan ancak reddeden ya da başka türlü yardım başlatan veya kabul edemeyen birinin refahını iyileştirme çabasıdır.

[3] Genistein: Hormon benzeri bir isoflavondur. Bir çok çalışma, Genistein’in bitkisel hormon ve antioksidan olduğunu ve vücuttaki östrojen düzeylerinin etkilediği durumların tedavisinde kullanılabileceğini göstermiştir.

• Instagram Sosyal Simge
  • LinkedIn - Beyaz Çember