top of page

CANSU GÖKTEN

1)Kendinizden bahseder misiniz?

Adım Cansu. 1995 yılında Aydın’da doÄŸdum. BaÅŸarılı bir ilköÄŸretim hayatı sonrasında iyi bir liseye gittim. Aydın’daki en iyi Anadolu Liselerinden birinden mezun oldum. Hedeflerim arasında eczacılık yoktu. Mühendislik de düÅŸünmüyordum fakat tıp ya da diÅŸ hekimliÄŸi okumayı istiyordum. Puanlarım geldiÄŸinde çok da hayal ettiÄŸim gibi olmadığını fark ettim. Tıp veya diÅŸ hekimliÄŸi için bir yıl daha sınava hazırlanmak mı istiyordum yoksa baÅŸka meslekler de bana cazip gelebilir miydi? derken eczacılığı araÅŸtırmaya baÅŸladım. En yakın arkadaşımın annesi ve babası eczacıydı. BaÅŸka bir arkadaşımın anne ve babası diÅŸ hekimi ve doktordu. Onlarla yaptığım fikir alışveriÅŸi sonucu eczacı olabileceÄŸime karar verdim. Sadece eczanede deÄŸil bir çok alanda çalışma imkanı olduÄŸu için bana diÅŸ hekimliÄŸi ve tıptan daha fazla iÅŸ olanağı sunabileceÄŸini fark ettim. Birçok eczacılık fakültesi öÄŸrencisi yalnızca eczane açmaktan haberdar oluyor ve fakülteye yeterince vizyon sahibi olarak gelmiyor. Ancak ben farklı seçenekler olduÄŸunu da bilerek bu fakülteye geldim. Aydın’da yaÅŸadığım için ailem Ä°zmir’i tercih etmemi istiyordu fakat endüstride çalışmak istediÄŸim için staj imkanı açısından Ä°stanbul’un daha avantajlı olduÄŸunu düÅŸünüyordum. Tüm umduklarımı da Ä°stanbul’da buldum. Ä°stanbul Üniversitesi bana çok fazla imkan sundu. Okulumuz kulübü IUPSAint vasıtasıyla yurtdışında SEP staj imkanı buldum. EÄŸitim hayatımda hem okulum hem de ÅŸehir bana çok fazla ÅŸey kattı.

WhatsApp Image 2021-01-27 at 13.14.07.jp

2)Okulunuzda aktif bir öÄŸrenci miydiniz?

Aslında bu göreceli bir soru. Derslere çok fazla katılım saÄŸlayan biri deÄŸildim, devamsızlık yapıyordum. Bizde devam zorunluluÄŸu yoktu, daha çok tercihe baÄŸlıydı. Bende tercih ettiÄŸim derslere daha aktif katılırken diÄŸer derslere yeterince katılım saÄŸlamıyordum. Labları çok severdim, çok güzel geçiyordu, hakikaten keyifliydi. Oralarda aktiftim. Onun dışında ilk yıl tiyatro kulübünde yer aldım. Daha sonraki yıl ISPE’de genel sekreterlik görevim oldu. Ardından baÅŸkan yardımcısı olarak görev aldım. O sebeple ISPE’nin yaptığı etkinlikleri hala takip ediyorum ve ÅŸu beni çok mutlu ediyor. Bizim dönemimizde herkes eczane açmaya çok kanalizeydi, mezun olduktan sonra sanki tek bir seçenek var ve onu yapmak zorundalarmış gibi davranıyorlardı. Dolayısı ile biz etkinliklerimize katılımcı bulmakta zorlanıyorduk. Firma gezileri düzenliyorduk, sektörün önde gelen isimlerini davet ediyorduk fakat yeterli ilgiyi görmüyorduk. Bu sebeple zamanla verimsizleÅŸiyorduk. Åžu an yaptığınız etkinliklere olan ilgiyi, katılımı görünce çok mutlu oluyorum. Kısaca aktiftim diyebilirim, en azından çabaladım. DediÄŸim gibi IUPSAint ile de staj fırsatı yakaladım. Bu da kısıtlı bir kısma sunulan bir ÅŸanstı. BaÅŸvuru yapıyordun daha sonrasında olumlu ve ya olumsuz bir dönüÅŸ oluyordu. Yani biraz çabalamak gerekiyordu ve ben çabalayanlardandım.

 

3)Endüstri eczacısı olmaya ne zaman karar verdiniz?

Üniversitede karar verdim. Ä°lk baÅŸlarda eczane açıp açmama konusunda çok emin deÄŸildim çünkü çevrenizden gördükleriniz, duyduklarınız sizin fikirlerinizi deÄŸiÅŸtirebiliyor. Mezun olana kadar bir takım fikir ayrılıkları yaşıyorsunuz. Ama ben hep daha çok endüstride çalışmak istediÄŸimi düÅŸünüyordum. Çünkü 4. sınıfta (sizlere ÅŸuan 4. Sınıf geç gibi gelebilir ama ben yoÄŸun bir çaba sonucu 4. Sınıfta uzun dönem staj fırsatı yakalamıştım) Johnson & Johnson’da bir yıl farmakovijilans departmanında elde ettiÄŸim staj fırsatı dolayısıyla oranın havasını kokladım ve istediÄŸimin de bu olduÄŸuna karar verdim. Eczane eczacılığı da çok güzel tabi ki, kendinizi geliÅŸtirdiÄŸiniz sürece her ÅŸey güzel. Ben duraÄŸan bir insan deÄŸilim, sürekli öÄŸrenmek, araÅŸtırmak, keÅŸfetmek, insanlarla sürekli iletiÅŸim halinde olmak istiyorum. Ä°letiÅŸime çok açık biriyim yani. Firmada da bu çok mümkün. ArkadaÅŸ çevreniz olsun ve diÄŸer departmanlarla sürekli iletiÅŸim halindesiniz. Siz onlara bir ÅŸeyler katıyorsunuz aynı zamanda onlardan da bir ÅŸeyler öÄŸreniyorsunuz, karşılıklı bir fikir alışveriÅŸi var sürekli. Eczanede böyle bir ortamı yakalayabilir miydim, tam olarak emin deÄŸilim.

 

4) Åžimdi üniversite yıllarına dönseniz neyi farklı yapardınız? Bu konuda bize önerileriniz var mı?

Açıkçası çok kliÅŸe bir önerim olacak. Çok fazla duymuÅŸsunuzdur bu öneriyi. EÄŸer geriye dönebilseydim dilimi geliÅŸtirme konusunda daha fazla gayret gösterirdim. Özellikle Ä°ngilizce anlamında çok daha fazla ÅŸey yapardım. Ä°mkanınız varsa yurtdışına dil okulu için gidebilirsiniz. EÄŸer imkanınız yoksa da, ÅŸuan da teknolojinin geliÅŸtiÄŸi bir çaÄŸdayız ve her ÅŸey elimizin altında. Bundan faydalanabilirsiniz. Ben mesela hala daha internet üzerinden Ä°ngilizce dersleri alıyorum. Bu ÅŸekilde online olarak da yapılacak çok ÅŸey var. Haftada en azından 1 saatinizi bu gibi uygulamalara ayırırsanız fark gerçekten çok büyük olacaktır. Ben üniversite yıllarımda Ä°ngilizce konusuna çok geç baÅŸladım. 4.sınıfta bir konuÅŸma kulübüne girmiÅŸtim. Güzeldi ama 4. Sınıf bunun için biraz geç bir dönemdi daha erken baÅŸlamayı isterdim. Ben 2013 yasasına tabii olduÄŸumu biliyordum yani mezun olunca eczane açmamın zor olacağını biliyordum. Bu nedenle eÄŸer endüstride yer almak istiyorsam dilimi geliÅŸtirmek zorunda olduÄŸumun fazlasıyla farkındaydım. O yüzden daha çok çabalayabilirdim bence. Kısacası Ä°ngilizce eÄŸitime çok önem vermelisiniz.

 

5)Çalıştığınız firma hakkında bilgi verebilir misiniz?

AbbVie’de çalışıyorum. Bir biyofarmasötik ÅŸirketi. Bu yıl Allergan’ı aldık ve biraz daha büyüdük. Firmamız daha çok spesifik hastalıklar üzerine çalışıyor. 2013 yılında Abbott’tan ayrılarak kurulmuÅŸ global bir Amerikan ÅŸirketi. Çok farklı ülkelerde ve pozisyonlarda çalışma imkanı saÄŸlayan bir kurum. Türkiye’de eczacıların çalışabileceÄŸi klinik araÅŸtırmalar ve farmakovijilans gibi departmanlarımız da bulunuyor. Birçok fırsat bulabileceÄŸiniz ve bu yolda ilerleyebileceÄŸiniz bir gelecek sunan bir firmada çalışıyorum. Üretim ÅŸu anda Türkiye’de bulunmuyor ama gelecekte bu deÄŸiÅŸebilir. Sizler de sektörde öncü bir firma olan AbbVie’de staj imkanları bulabilirsiniz. Pandemi döneminde olanaklar daha kısıtlı olsa da gelecek dönemlerde staj imkanınız da artacaktır.

 

6) Endüstride eczacı olarak zorlandığınız zamanlar oldu mu?

Åžöyle bir ÅŸey var; bazı firmalarda eczacılara olan bakış açısında, eczacı çok durmaz gider, eczanesini açar, zorlandığı zaman çok kalmaz gibi bir düÅŸünce olabiliyor. Bence bu bir önyargı. Zamanında çok fazla örnekleri yaÅŸanmış ve bu yüzden bir parça haklı olabilirler ama zaman çok deÄŸiÅŸti. Ben bunun bizim için bir olumsuzluk yarattığını düÅŸünüyorum ama yıkılamayacak bir olumsuzluk deÄŸil. Sektör bizi artık daha çok görmeye baÅŸladı. Her eczacı eczane açar mantığı artık yavaÅŸ yavaÅŸ yıkılıyor. Ne kadar endüstride kalmak istediÄŸimizi, buranın bizim alanımız olduÄŸunu, ilaç firmalarında yer almaktan mutluluk duyduÄŸumuzu ve burada yer alırken de diÄŸer sektörlerle çalışabileceÄŸimizi göstermemiz gerekiyor bence. Bunu bizler kıracağız. Bu bizim elimizde olan bir ÅŸey. Bir de ÅŸöyle bir durum daha var: Genel olarak eczacılık fakültelerindeki dil eÄŸitimi çok iyi deÄŸil. Hazırlık eÄŸitimi zaten çok fazla üniversitede yok. O yüzden Ä°ngilizce konusunda biraz daha geride baÅŸladığımızı düÅŸünüyorum ancak üstesinden gelinemeyecek bir sorun deÄŸil.

 

7)Sizce endüstri eczacısı olabilmek için kazanmamız gereken yetkinlikler nelerdir?

Bence iletiÅŸim becerileriniz geliÅŸmiÅŸ olmalı, ekip çalışmasına yatkın olmalısınız çünkü artık bireysellikten ziyade ekip çalışmasına önem verildiÄŸini düÅŸünüyorum. Kendini ön plana atmaktansa ekipçe bir ÅŸeyler yapıp öne çıkmak daha kıymetli. Sektörde biraz fedakârlık yapmak gerekiyor. Bazı zamanlar mesaiye kalmaktan gocunmamak gerekiyor. 2 saat fazladan mesai yapıp güzel bir iÅŸ ortaya koymak için uÄŸraÅŸabilmelisiniz. Zaman yönetimi de çok önemli ve tabi ki dil becerilerini de geliÅŸtirmeniz lazım.

 

8)ÇeÅŸitli alanlarda staj yapmışsınız, sizce bunun avantajları nelerdir?

Ben ilk olarak hastane stajı yaptım, hastaneyi görmek istiyordum. Hastaneden sonra eczane stajı  yaptım, eczaneyi de gördüm. Daha sonra IUPSAint’in SEP Programı ile Romanya’ya gittim ve interSEP yaptım. Romanya’da iki farklı ÅŸehri görme fırsatı buldum interSEP ile. Ä°lk olarak BükreÅŸe’e gitmiÅŸtim. BükreÅŸ’te Farmakognozi laboratuvarında staj yaptım. Sonra baÅŸka bir ÅŸehre, Cluj’a geçtim ve orada da hastane stajı yaptım. Romanya’da çok farklı ülkeden çok farklı insanlar tanıdım ve bana gerçekten vizyon kattılar. “Amerika’daki eczacılık nasıl, Polonya’daki arkadaÅŸlar ne yapıyorlar, sektörde mi kalmak istiyorlar, endüstri mi daha iyi, akademisyenlik nasıl?” hepsiyle iletiÅŸim kurarak eczacılığın global bir meslek olduÄŸunu fark ettim. Eczacı olarak nereye giderseniz gidin gereklilikleri tamamladığınız sürece denklik alabilirsiniz, kapılar size hep açık. Orada fark ettiÄŸim ÅŸeylerden birisi de insanların çok güzel Ä°ngilizce konuÅŸtuÄŸuydu. Bunun için bir ÅŸeyler yapabilirsiniz, hiç geç kalmış deÄŸilsiniz. Belki SEP ile staj fırsatı bulursanız, sizin için çok güzel olabilir diye düÅŸünüyorum. ArkadaÅŸlıklar, farklı deneyimler, farklı kültürler görmek bence insana çok güzel ÅŸeyler katıyor.

Johnson’daki stajıma gelecek olursak Johnson & Johnson’da ilaç bölümü Janssen olarak geçiyor. Farmakovijilans’a baÄŸlı bir yıl aktif olarak çalıştım. Çok öÄŸreticiydi ve ilk firma deneyimimdi. Firma hakkında bana çok fazla fikir verdi. Farmakovijilans’ı az çok biliyordum ve bana ilgi çekici geliyordu. DuraÄŸan bir iÅŸ yapmıyorsunuz. Sürekli yeni hikayeler, yeni olaylar görebiliyorsunuz. Olaylara farklı bakış açıları ile bakabiliyorsunuz. Verileri kayıt altında tutarken çok titiz ve dikkatli olmanız lazım. Bu departmanda staj deneyimi bana çok fazla ÅŸey kattı. Ben daha düzenli, daha dikkatli, daha dakik  olmayı, ekip çalışmasını öÄŸrendim. ‘Firmada nasıl olunur, eczacıya nasıl bakılır?’ onu öÄŸrendim. Bu yüzden bir yıl uzun dönem stajım çok verimli geçti. 1 aylık kısa dönem stajlarda alıştım derken gidiyorsunuz ama bir yılda ‘Ben daha fazla ne öÄŸrenebilirim, ne yapabilirim, bana ne verebilirsiniz?’ diye sorguluyorsunuz. Bu yüzden stajlarınızın uzun soluklu olmasını tavsiye ederim. Bir aylık stajlardan ziyade kışın kendinizden vakit ayırarak, derslerinizden vakit ayırarak uzun dönem bir stajı eÄŸitim hayatınızdaki CV’nize sığdırın.

 

9)Ä°ÅŸe alım süresince yaÅŸadığınız zorluklar oldu mu?

Ben ilk olarak Neutec firmasında ruhsatlandırma departmanında iÅŸe baÅŸlamıştım. Herhangi bir zorluk yaÅŸamadım. Lokal bir firmada yer almak global firmaya göre daha kolay oluyor. Sonra firmanın ve departmanın bana göre olmadığına karar verdim. Global bir firmada yer almak ve o havayı solumak istiyordum. Sonra AbbVie’de bir iÅŸ fırsatı doÄŸdu ve benim de görüÅŸmelere katılma imkanım oldu. YaÅŸadığım tek zorluk, Ä°ngilizce konusundaydı. Yabancı dil olduÄŸu için heyecanlanabiliyorsunuz bir noktada. Global bir firma olması, görüÅŸme esnasında birebir Ä°ngilizce mülakat olması sektöre yeni adım atmış biri olarak benim için zorlayıcı olmuÅŸtu. Heyecandan bildiÄŸinizi unuttuÄŸunuz anlar olur. O anlardan biriydi benim için. Yeterince kendimi ifade edemediÄŸimi düÅŸünmüÅŸtüm. Åžimdi düÅŸünüyorum da eÄŸer geriye dönebilseydim kendimi çok daha iyi ifade edebilirdim.

 

10)Hangi departmanda çalışmak istediÄŸinize nasıl karar verdiniz?

Öncelikle ben meraklı ve detaycı bir yapıya sahibim. Ev arkadaşım da eczacıydı ve farmakovijilans departmanında çalışıyordu. DiÄŸer departmanları görme fırsatım olmamıştı ama araÅŸtırmalarımla hangi departman ne yapıyor az çok fikir sahibi olmuÅŸtum. Ä°smini hatırlamadığım Ä°ngilizce bir kitaba sahiptim ve bu kitapta departmanların neler yaptığı, çalışanların nasıl görevler edindiÄŸi yazıyordu. Farmakovijilansın gerçekten heyecan verici olduÄŸunu gördüm. Yaptığım iÅŸten çok memnunum. Zaten iki yıllık bir deneyime sahip olduÄŸum için artık departman deÄŸiÅŸtirmekten çok nasıl kendi bilgi birikimime daha fazla ÅŸey katıp ilerleyebilirim düÅŸüncesine kanalize oluyor insan. O yüzden ÅŸu anda farmakovijilansta ilerlemeyi düÅŸünüyorum ama zaman ne gösterir bilinmez çünkü keskin çizgiler yok ve bizim firmamız departmanlar arası geçiÅŸe çok açık. Siz de bunu göreceksiniz, hayatımın kararını veriyorum ve bu departmanda ilelebet devam edeceÄŸim gibi düÅŸünmeyin. Ben mesela ruhsatlandırmada baÅŸladım ve farmakovijilansa geçtim ve belki tekrardan bir departman deÄŸiÅŸikliÄŸi olabilir. O yüzden bu bence yaÅŸadıkça göreceÄŸimiz bir süreç.

 

11)Bir departmandan diÄŸerine geçiÅŸ kararını nasıl aldınız ve sebebi neydi?

Ben ruhsatlandırmadan geçtim. Sebebi; ruhsatlandırma departmanında çok fazla evrak iÅŸi vardı ve bakanlık ile çok fazla yazışma oluyordu . Çalıştığım firma jenerik ilaç fabrikası olduÄŸu için yazışmalar bir süre sonra birbirine benzer hale gelmiÅŸti. Ben bu monotonluÄŸu sevemedim açıkçası. Daha fazla yenilikçi fikir üretebileceÄŸim, daha fazla olaya dahil olabileceÄŸim, kendimi yinelemeden yeni ÅŸeyler katabileceÄŸim bir alanda çalışmak istemiÅŸtim. Yaklaşık 4 ay sonra da ruhsatlandırma departmanından ayrıldım.

 

12)Sizce ÅŸu an endüstri alanında yeterli sayıda eczacı çalışıyor mu? Sektörde eczacı açığı var mı?

Yeterli sayıda mıdır bilmiyorum ama benim çevremde oldukça eczacı var. Ama düÅŸündüÄŸümde daha fazla eczacının yer alabileceÄŸini görüyorum ben. Hala sektör buna aç, doymuÅŸ durumda deÄŸil. Çok fazla kimya mühendisine denk geliyorum ilaç sektöründe aslına bakarsanız eczacıların çalışabileceÄŸi daha fazla alan var ama sayılara baktığımızda doÄŸru orantı göremiyorum. Eczacı olarak birçok departmanda yer alabilirsiniz, önünüzde hiçbir engel yok. Mesela farmakovijilans departmanında sadece eczacı ve doktorlar yer alabiliyor. Bu alan bizlere ayrılmış durumda ve bunu deÄŸerlendirebiliriz. Orada yer aldıktan sonra diÄŸer departmanlara geçiÅŸ yapabilir farklı yönetim kademelerinde de  etkin rol alabiliriz. Aldığımız eÄŸitim ve bilgi birikimimiz endüstride çalışmaya çok uygun. Bence ilerleyen zamanlarda sektör daha çok eczacı görecek.

 

13)Çalıştığınız bölümün sizi çeken ve sevdiÄŸiniz tarafları neler?

Yenilikçi olmasını seviyorum. DuraÄŸan deÄŸil, sürekli kendime bir ÅŸeyler katabiliyorum. DediÄŸim gibi meraklı ve detaycı biriyim. Bana bu özelliklerimin baÅŸarı getirdiÄŸine inanıyorum.  Gün içinde aktif olarak takip ettiÄŸimiz web siteleri oluyor. FDA’in ve EMA’nın sitelerine bakıyoruz. Bu sayede sürekli yeniliklerden haberdar oluyoruz. Kendi ilaçlarımız için takip ettiÄŸimiz ve bakanlığın zorunlu kıldığı siteler var bu sayede diÄŸer firmaların ilaçlarını da görme imkanı buluyoruz. Bunlara bakarken gündemden ve dünyadan haberdar oluyoruz. “Bakın böyle bir ÅŸey var, FDA bunu onaylamış.” diyoruz. Bence sürekli aktif bir haldeyiz. Haftalık literatür taramalarımız var. Literatür taramasından sizin ilacınızla ilgili bir olay çıksın veya çıkmasın, onu okurken baÅŸka ÅŸeyler hakkında fikir sahibi oluyorsunuz. Bence çok geliÅŸime açık bir alan. AraÅŸtırmayı ve okumayı seviyorsanız ben çok faydalı olduÄŸunu düÅŸünüyorum.

 

14) Kitap ve film tavsiyeniz var mı?

Film: OlaÄŸan Åžüpheliler

Kitap: Kör BaykuÅŸ

 

15) Çalıştığınız ÅŸirket ve departmanın yurt dışı olanakları nelerdir?

AbbVie global bir ÅŸirket olduÄŸu için farklı ülkelerde ofisleri mevcut, iÅŸ baÅŸvuruları yapılabiliyor. Mesela bizim iÅŸe alım sürecimizde yurtdışı pozisyonlarına ne kadar uygunsunuz? kısmının olduÄŸu yerde: Yurtdışı pozisyonlara açık mısınız? Kısa süreli mi? Uzun süreli mi? Hangi ülkeler? ÅŸeklinde bir takım sorular olur. Ben ÅŸu an yurtdışında görev almayı düÅŸünmüyorum ama ÅŸirketimizden yurtdışından görev alan kiÅŸiler var. Benim isteÄŸim Türkiye’de kalmak yönünde ama dediÄŸim gibi isteÄŸiniz doÄŸrultusunda deÄŸiÅŸiyor. Yurtdışında yaÅŸama planınız varsa lokal bir firmada deÄŸil de global çok ayaklı bir firmada çalışmanızı öneririm kapılar çok daha kolay açılacaktır.

 

16)Sektördeki ÅŸirketlerin akademik baÅŸarıya bakış açıları nasıldır? Not ortalaması veya lisans derecesi (yüksek lisans, doktora) sektörde nasıl bir öneme sahip?

Bana hiç bir mülakatımda not ortalamam sorulmadı. Birçok mülakata girdim ve kabul aldığım birçok firma olmuÅŸtu ama bu mülakatların hiçbirinde not ortalaması da lisansüstü bir program düÅŸünüp düÅŸünmediÄŸim de sorulmadı. Åžöyle bir avantajı olabilir: Yüksek lisansınızın olması daha araÅŸtırmacı ve öÄŸrenmeye açık bir imaj bırakabilir. Tabi ki önemli fakat ÅŸart deÄŸil. Ä°ki kiÅŸiden birinin seçilmesinde veya seçilmemesinden sadece yüksek lisansın önemli olacağını düÅŸünmüyorum. Daha farklı özellikler arandığını düÅŸünüyorum.

 

17)Pandemi ile birlikte dünya bambaÅŸka bir düzene hızlı bir adım attı. Dolaylı olarak birçok sektörde olduÄŸu gibi ilaç endüstrisinin de iÅŸ yapış ÅŸekilleri, çalışanlarından beklentileri deÄŸiÅŸiyor ve deÄŸiÅŸmeye devam edecek. Pandemi sonrası ilaç endüstrisi öngörülerinizi bizimle paylaÅŸabilir misiniz? Sektörün çalışanlarında görmek isteyecekleri yeni yetkinlikler neler olacaktır?

Bence kriz yönetimi çok önemli. Böyle durumlarda sakin kalabiliyor musun? Çalışma düzenini devam ettirebiliyor musun? Psikolojini ayakta tutabiliyor musun yoksa vazgeçip gidiyor musun? Sektör güçlü insanı çok sever. Bence kriz yönetebilen, soÄŸukkanlı ve kriz anında sakinliÄŸini koruyabilen insanlar isteyeceklerdir. Onun dışında öÄŸrenmeye açık olmanız çok önemli. Çünkü her geçen gün yeni bir olgu giriyor hayatımıza. Mesela Zoom uygulamasından 1 sene önce haberdar bile deÄŸildik ama ÅŸuan da elimiz ayağımız olmuÅŸ durumda. Bunu bile mesela öÄŸrenmeye açık olmaya borçluyuz. Aynı zamanda teknoloji ile de aramızın iyi olması lazım. Bu dönemde uzaktan çalışma sistemine geçen ÅŸirketler var ve bence bu hayat normale döndüÄŸünde yarı yarıya devam edebilir.

 

18) Sanıyorum satranca ilginiz var. Biz öÄŸrencilere hobi edinmesi konusunda tavsiyede bulunur musunuz? Bunun ileride bize artısı olabilir mi?

Bence olur. Çok yönlü olmak gerçekten ilgi uyandıran bir özellik. KonuÅŸabileceÄŸiniz daha fazla konu oluyor. Zaten mülakatlarda da sadece iÅŸ hayatı veya eÄŸitim hayatı konuÅŸulmuyor. Hobileriniz, yaptığınız gezileriniz, aktiviteleriniz, keyif aldığınız alanlar gibi konular konuÅŸulabiliyor. EÄŸer bir hobiniz olursa karşı tarafı etkilemeniz kolay olabiliyor. Satranç konusuna ilgiliydim, ilkokulda lisansım vardı. Aynı zamanda voleybol ile de ilgileniyordum. Yine lisansım vardı. Sonra lise eÄŸitimim baÅŸladığında ilçeden ile gitme durumum oldu. Orada bu hobilerim konusunda daha az eÄŸilimler göstermeye baÅŸladım çünkü vakit bulamıyordum. Bir takım zorluklar vardı. Lisede hobilerim üzerine daha fazla zaman ayıramadığım zamanları düÅŸündükçe üzülüyorum çünkü birçok ÅŸeyle uÄŸraşırken daha fazla mutlu oluyorsunuz. Lisede sadece ders çalıştığım dönem ile ilkokulda hem ders çalışıp hem de hobilerime zaman ayırdığım dönemleri karşılaÅŸtırınca ilkokulda daha baÅŸarılı olduÄŸumu düÅŸünüyorum. O yüzden bence hobi sahibi olmak çok önemli. Ülkemizde her gencin bir hobisi olmalı. Üniversiteye girdikten sonra ise keman ile ilgilendim. Bir dönem Fransızca kursuna gittim. Yani sürekli ne yapabilirimi denedim. O yüzden nereden keyif alacağınız hiç belli olmuyor. Denedim yarım kaldı, denedim keyif alamadım ama keyif alana kadar da denedim. Bence bu konuda çabalamak lazım.

 

19)Yeni yıl dilekleriniz nelerdir?

SaÄŸlık ve özgürlük diliyorum. Aynı zamanda herkesin umduÄŸunu, istediÄŸini ve aradığını bulduÄŸu bir yıl olmasını diliyorum. Umarım tüm hayalleriniz gerçekleÅŸir.

bottom of page