Araştırmacılar, 17 Kasım'da Toronto'da düzenlenen 34. Uluslararası Papilloma Virüsü Konferansı'nda rahim ağzı kanserini ortadan kaldırmak için umut verici haberler verdi.
Kadınlar için mevcut standart, üç doz olarak belirlenmiş olmakla birlikte Kenya'da 2275 kadın üzerinde yapılan randomize kontrollü bir deney, tek doz insan papilloma virüsü (HPV) aşısının oldukça etkili olduğunu gösterdi. Araştırmanın baş araştırmacısı ve Washington Üniversitesi Tıp Fakültesinde Küresel Sağlık Profesörü olan Ruanne Barnabas “Tek doz HPV aşısı,18 ay boyunca oldukça etkiliydi. Tek doz etkinliği, çoklu dozlarla aynıydı." dedi. Bu haber, aşılamanın hızını büyük ölçüde hızlandırabilir ve rahim ağzı kanserini küresel olarak yok edilecek ilk kanser haline getirmek için yenilenmiş bir enerji getirebilir. Mart ayında Önleyici Tıp dergisinde yayımlanan ve hastalığı ortadan kaldırmak için bir eylem planının ana hatlarını çizen bir analize göre, şu anda kadınların sadece %15'i HPV'ye karşı aşılanmıştır. Barnabas, KEN-SHE denemesinin Dünya Sağlık Örgütü'nün 2030 yılına kadar 15 yaşındaki kızların %90'ının HPV'ye karşı aşılanması hedefine ulaşmasına yardımcı olabileceğini söyledi. Tek doz aşının lojistiği basitleştireceğini ve maliyetleri azaltacağını da ekledi. Çalışmanın özeti, DSÖ'nün bir kanseri ortadan kaldırma taahhüdünün birinci yıldönümünü kutladığı aynı gün sunuldu. Kenya Tıbbi Araştırma Enstitüsü (KEMRI) Genel Müdür Vekili Profesör Sam Kariuk, "Bu bulgular, HPV'ye atfedilebilen rahim ağzı kanseri insidansını önemli ölçüde azaltabilecek ve tek doz HPV aşısını bizim için ulaşılabilecek yüksek değerli ve yüksek etkili bir halk sağlığı müdahalesi olarak konumlandırabilecek bir oyun değiştiricidir." dedi. Birçok Afrika ülkesinde olduğu gibi Kenya, HPV aşı programı, aşı dağıtımı, ikinci HPV dozunun düşük alımı ve küresel HPV aşı kıtlığı gibi zorluklarla karşı karşıya kaldı.
Araştırmada,15 ila 20 yaş arasındaki kadınlara rastgele bir terapi verildi ve Aralık 2018'den Haziran 2021'e kadar takip edildi: 760 kişi, vakaların %70'ini oluşturan iki HPV türünü (16/18) kapsayan iki değerlikli bir aşı aldı; 758 kişi, vakaların %90'ını oluşturan yedi HPV türünü (16/18/31/33/45/52/58) kapsayan eşdeğer olmayan bir aşı aldı; 757 kişi, meningokokal menenjite karşı koruma sağlayan bir aşı aldı. 18 ay sonra, iki değerlikli aşı HPV 16/18'e karşı %97.5 etkiliydi ve eşdeğer olmayan aşı HPV 16/18'e karşı %97.5 etkiliydi. Eşdeğer olmayan aşı, HPV 16/18/31/33/45/52/58'e karşı %89 etkiliydi. Kadınlar HPV'nin bir türü için pozitif test yapsalar bile, aşı onları virüsün diğer türlerinden korudu. Katılımcıların çoğunluğu (%57) 15 ila 17 yaşları arasındaydı ve çoğu yaşam boyu tek cinsel partner bildirdi (%61). Çalışma kriterlerine göre katılımcıların cinsel olarak aktif olmaları, yaşam boyu beşten fazla partneri olmaması, HIV negatif olması ve HPV aşısı geçmişi olmaması gerekiyordu. Araştırmacılar, aşının ne kadar koruduğunu test etmek için daha fazla çalışma yapılması gerektiğini söyledi.
Nairobi'deki Kenya Tıbbi Araştırma Enstitüsü aynı zamanda UW'nin küresel sağlık alanında Araştırma Profesörü Dr. Nelly Mugo "Bu deneme, rahim ağzı kanserinin ortadan kaldırılmasına yeni bir dinamik getiriyor. Kenya gibi ülkelerde yaşayan ve hastalık yükü yüksek olan kadınlara büyük umut vadediyor.” dedi.
Araştırmacılar, denemenin destekleyici güçlerinden birinin Nairobi'deki Kenyatta Ulusal Hastanesi'ndeki rahim ağzı kanseri koğuşu olduğunu söyledi. Koğuşun boşalmasını istediklerini söylediler. KEMRI'den Dr. Maricianah Onono “Yaşadığım süre içinde rahim ağzı kanserinin yok edildiğini göreceğime inanıyorum.” dedi. "Öyleyse şunu yapalım- Her kadın için bir aşılama!" diye ekledi. DSÖ'ye göre, cinsel olarak aktif kadınların ve erkeklerin çoğu hayatlarının bir noktasında HPV ile enfekte olacak hatta bazıları tekrar tekrar enfekte olabilir. Hem kadınlar hem de erkekler arasında enfeksiyon kapmanın en yoğun olduğu zaman, cinsel olarak aktif hale geldikten kısa bir süre sonraki zamandır. Her 10 HPV enfeksiyonundan dokuzu iki yıl içinde kendiliğinden kaybolurken, diğerleri başta rahim ağzı kanseri olmak üzere üreme sistemi kanserine yol açar. HPV ayrıca serviks, vajina, vulva, penis ve orofaringeal (boğaz, dil ve bademcikler) kanserlerine de neden olabilir. DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Ghebreyesus'a göre, rahim ağzı kanseri dünya çapında her iki dakikada bir kadını öldürüyor. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre bu ölümlerin çoğu, rahim ağzı kanseri yükünün %80'ini taşıyan Afrika'da gerçekleşiyor.
Bu deneme, ABD Gıda ve İlaç İdaresi'nin ilk HPV aşısını onaylamasından 15 yıl sonra geldi. Merck, 2006 yılında Gardasil'i üreterek dört tip HPV'yi (6/11/16/18) önledi. O zamandan beri, iki HPV aşısı daha piyasaya sürüldü: 2009'da Cervarix (HPV 16/18'i önleyen) ve ek beş yüksek riskli HPV tipini önleyen Gardasil-9, 2014'te onaylandı. Bununla birlikte, maliyet ve sınırlı aşı temini nedeniyle, rahim ağzı kanseri yükünün en yüksek olduğu bölgelerde kapsama alanı düşük olmuştur. Barnabas, tek doz aşının etkinliğine ilişkin kanıtlardaki boşluklar ve etkinlikteki klinik olarak gerçekleşen farklılıklar hakkındaki endişeler nedeniyle kadınlara birden fazla dozda HPV aşısı uygulandığını söyledi. Kaynak: “Single-Dose HPV Vaccine Highly Effective, Researchers Say.” Newsroom, 19 Nov. 2021, newsroom.uw.edu/news/single-dose-hpv-vaccine-highly-effective-researchers-say.
Comments