Doğru ağız bakım ipuçları için internet üzerinden ulaşabileceğiniz çok sayıda tavsiye var. Ne yazık ki çoğu yanlış ve yanıltıcı. Her gün sağlık alanında yeni gelişmeler oluyor ve bazı zamanlar yazılanlar yanıltıcı olabiliyor. Hadi gelin bunları gerçekleri ile düzeltelim. İşte diş ile ilgili 11 tane efsane ve yanlış kanı. Efsane 1: Şeker çürüğe sebep olur; Şeker çürük oluşumuna katkıda bulunur ancak problemin ana sebebi şekerin kendisi değildir. Daha ziyade, şekeri yiyen bakterilerdir. Nişasta gibi yapışkan yiyecekler, dişlerin üzerinde ve çevresinde gelişmek için bakterileri çeker. Bu bakteriler diş çürümesini destekleyen bir asit bileşiği üretirler. Asit ve plak oluşumunu azaltmak için yemeklerden sonra dişlerinizi fırçalamanız bu yüzden oldukça önemlidir. . Efsane 2: Diş eti kanaması normaldir; Fırçalarken veya diş ipi kullanırken diş etinizin kanaması diş eti iltihabından dolayı olur. Aşırı plak oluşumu, diş eti iltihabı başlangıcı, diş eti hastalığı veya diğer nedenlerden dolayı diş etleri iltihaplanabilir ve kanamaya başlayabilir. Bu normaldir. Bir muayene için diş hekiminiz ile irtibata geçmeniz gerekebilir.

Efsane 3: Dişlerimizi daha sert fırçalarsak daha iyi temizlenir; Daha sert fırçalamak ters etkilidir. Ne kadar sert fırçalarsanız, diş minesi ve diş eti o kadar fazla aşınır. Sonrasında diş eti çekilmesi gibi diğer sorunlara yol açabilir. Yumuşak kıllı bir fırça ile günde iki kez iki dakika hafifçe fırçalayabilirsiniz. Efsane 4: Diş ipi kullanmak çok da gerekli değil; Diş ipi, ağız sağlığını korumanın ayrılmaz bir parçasıdır. Her beş Amerikalıdan biri asla diş ipi kullanmıyor ve günlük diş ipi kullananların sayısı yalnızca % 40. Diş ipi, plağı % 80'e kadar yok eder. Plak birikintileri diş çürümesine yol açar, ancak günlük diş ipi kullanarak plakları yok edebilirsiniz . Efsane 5: Sakız çiğnemek,diş fırçalamanın yerini tutar; Sakız, dişlerinizi fırçalamanın yerini alamaz. Bazı sakızlar daha temiz dişler ve temiz bir ağız kokusunu sağlayabilir ve hatta bazı diş hekimleri şeker yerine çiğnenmesi için şekersiz çeşitlerini bile önerir. Bununla birlikte, bazı sakızlar ağız sağlığına destek olurken, yine de dişlerinizi fırçalamanın yerini tutabilecek düzeye ulaşmazlar.
Efsane 6: Beyaz Dişler Sağlıklı Dişlerdir;

Daha beyaz dişler her zaman daha sağlıklı dişler değildir. Dişler beyaz renkte başlar ve zamanla lekelenme veya hasar nedeniyle renk değişimi görülebilir. Dişlerin beyazlatılması, altta yatan renk değişikliğinin nedenini anlamsız bırakabilir. Dişleriniz, parlaklığını kaybediyorsa, nedenini diş hekiminizle konuşmanız gerekir. Efsane 7: Kömürlü Diş Macunu Daha İyi; Kömürlü diş macunu, diş beyazlatma için pazarlanmaktadır, ancak gerçekte dişler için çok az koruma sağlar. Kömürlü diş macunu, dişleri sağlıklı ve güçlü tutmak için koruyucu ajanları emerek aslında dişlere zarar verir. Efsane 8:Çocukların süt dişlerini fırçalamalarına gerek yok; Erken yaşlardaki kötü ağız sağlığı ömür boyu sürecek komplikasyonlara öncülük edebilir. Çocuklar dişleri çıkar çıkmaz en kısa sürede dişlerini günde 2 kez fırçalamaya başlamalılar. Çocuklarda diş çürümesi süt dişleri gittikten sonra bile uzun süre sağlık problemlerine neden olabilir.
Efsane 9: Diş minesi kayıpları hassasiyete neden olur; Diş hassasiyetinin birçok sebebi vardır. Diş minesi kaybı, hassasiyete neden olabilir fakat diş bilemesi, aşındırıcı diş macunları ve daha fazlası da neden olabilir. Eğer diş hassasiyeti yaşıyorsanız diş hekiminizle bu semptomları konuşmalısınız. Efsane 10: Diş eti hastalığı (Periodontitis) yalnızca ağzınızla alakalı endişe teşkil etmektedir; Diş eti sorunlarına neden olan bakteri vücudunuzun diğer yerlerine de sıçrayabilir ve diş eti

problemleri vücudumuzun diğer bölümlerindeki sağlık sorunlarıyla bağlantılı olduğunu gösteren bir çok çalışma vardır. Diş eti problemleri; kalp hastalıkları, diyabet ve bazı kanserlerle bağlantılı olabilir. Efsane 11: Herhangi bir ağız problemimiz yoksa, muayene gerekli değildir; Muayene bir sağlık sorununun başlamadan fark edilmesinin en iyi yoludur. Sorunlar ne kadar uzun süre tespit edilmez veya tedavi edilmezse, onları fark etmeye başladığınızda tedavi etmek o kadar zor olur. Yılda iki kere gerçekleştiren muayeneler hem yetişkinlerin hem çocukların ağız sağlığını korumadaki en iyi yoludur. Hala bir terslik farkedilmemişse de bir rutin diş muayenesi randevusu almak iyi olacaktır. Kaynakça: https://www.209nycdental.com/11-dental-myths-and-misconceptions/
Comments