top of page

BURÇAK BULUT


Merhaba, ben Burçak Bulut. İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi 2020 mezunuyum.

Stajlarımın büyük bir kısmını ilaç endüstrisinde çeşitli departmanlarda yaptım. Bunlar Kalite Kontrol, Kalite Güvence, Klinik Araştırmalar ve Hasta Güvenliği(Farmakovijilans) departmanlarındaydı. Bu E-dergi röportajında da 5. sınıf uzun dönem stajını yaptığım Novartis’teki Hasta Güvenliği Departmanı’ndan bahsetmek istiyorum.

Staja nasıl kabul edildiğimi anlatmak için biraz geriye gitmem gerekiyor. Dördüncü sınıfta ilaç endüstrisiyle ilgili bir kongrede Novartis’te çalışan bir İnsan Kaynakları Uzmanıyla tanışmış ve ona Novartis’te staj yapmayı çok istediğimi söylemiştim. Yaza doğru staj için başvurular başladığında hem başvuru yapıp hem de özgeçmişimi konuştuğum insan kaynakları uzmanına göndermiştim. Bir süre sonra mülakata çağrıldım, mülakat 10-12 kişilik bir grup mülakatıydı ve iki de insan kaynakları uzmanı vardı. Mülakatta İngilizce olarak kısa bir vaka verildi, 30 dakika boyunca vakayı tartışıp bir sonuca varmamız istendi ama tartışmayı Türkçe olarak gerçekleştirdik. Bittikten sonra ise bir form doldurup staj yapmak istediğimiz departmanları da bu formda belirtmemiz istendi. Bir süre sonra da mülakatı geçtiğime ve staja kabul edildiğime dair telefon aldım. Ben Novartis’teki ilk stajımı Klinik Araştırmalar Departmanı’nda yapmak istemiştim bu yüzden yaz stajımı orada tamamladım. Daha sonra 5.sınıf uzun dönem stajımı Hasta Güvenliği Departmanı’nı da merak ettiğim için Novartis’te yaptım, Hasta Güvenliği Departmanı’ndaki uzun dönem stajım için Novartis’te tekrar mülakata girmem gerekmedi.

Novartis Hasta Güvenliği Departmanı 10 kişilik ekip ve 3 stajyerden oluşmaktaydı. Hasta Güvenliği Uzmanları da eczacılardı. Departmanın görevleri arasında firmaya ait ilaçların veya tıbbi ürünlerin güvenlilik verilerinin toplanması, değerlendirilmesi, TÜFAM’a (Türkiye Farmakovijilans Merkezi) bildirilmesi yer alıyordu. Bununla birlikte Risk Yönetim Planları, Periyodik Yarar/Risk Değerlendirme Raporları hazırlanması ve incelenmesi, firmanın ürünlerinde bulunan etken maddelere ait adverse olay olup olmadığına dair literatür tarama, etken madde veya ilaçla ilişkili yeni riskler olup olmadığını veya bilinen risklerin değişip değişmediğini belirlemek için sinyal tarama ve şirket içi eğitimler de departmanın görevleri arasında bulunmaktaydı. Çağrı merkezi, şirket çalışanı, sağlık personeli, sosyal medya gibi çeşitli kanallardan gelen adverse olay bildirimlerinin değerlendirilmek üzere küresel firmaya gönderilmesi için İngilizce ’ye çevirip form doldurulması ve küresel firmadan gelen değerlendirme formunun da Türkçe ’ye çevrilip Bakanlık sunumunun hazırlanması sık yaptığım işlerden biri olmakla birlikte, yukarıda bahsettiğim diğer iş tanımları içinde görev almakta veya onlara yardımcı olmaktaydım.

Vakalardaki advers olayları yakalayabilmek için medikal anlamda bilgi sahibi olmak gerektiğini düşünüyorum. Stajım süresince medikal bilgimdeki artışı gözlemledim. Bununla beraber, ilk başladığım zaman vaka çevirileri yaparken zorlanıyordum ama zamanla alıştığımı ve bu durumun İngilizceyi geliştirmemde de katkısı olduğunu fark ettim. Bunlar benim için büyük kazanımlardı.

Bizim departmanımızdaki herkes öğretmeyi seven, ilgili, iletişimi güçlü insanlardı ve onlar sayesinde hem farmakovijilansa dair çok şey öğrendim hem de işime severek gittim. Bu alanda staj yapmayı düşünen herkese de öneririm çünkü hem Novartis ofis kültürünü benimsemiş ve rahat çalışma imkanı sağlayan bir firma hem de Hasta Güvenliği Departmanı biz eczacılar için oldukça öğretici bir departman.

Comments


bottom of page