top of page

EKİN SERİM

ekin orj.jpg

Merhaba, ben İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi 2020 yılı mezunlarından Ekin SERİM. 3. Sınıf yaz dönemi stajımı Neutec İlaç Kalite Kontrol Laboratuvarında tamamladım. Firmaya staj yapma talebimi kendimi tanıttığım bir mail aracılığıyla ilettim bunun üzerine mülakat sürecim başladı. İngilizce yeterlilik ve genel yetenek testlerinden sonra İnsan Kaynakları tarafından kendini tanıtma, stajdan beklentilerim ve kariyer hedeflerim üzerine mülakat yapıldı. Mülakat sürecini başarıyla tamamladıktan sonra staja kabul edildim. 

 

Staja başlamadan önce firma tarafından iş sağlığı güvenliği ve GMP eğitimi verildi yeterliliğin ölçülmesi adına küçük bir sınav yapıldı. 

Kalite Kontrol departmanında iş akışı şu şekildedir; Üretim aşamalarına ait kalite kontrol işlemleri için bulk karışımından, bitmiş üründen alınan numunelerin yanı sıra yeni gelen ilaç hammaddelerinin ve validasyon numunelerinin fiziksel özellikleri, etkin madde miktar tayini, içerik tek düzeliği gibi kontroller  yapılır. Sonuçların SOP’lere uygunluğu değerlendirilir ve GMP uygulamalarına göre raporlanır. Üretimin aksamaması ve seri bir şekilde analizlerin tamamlanabilmesi için vardiyalı olarak çalışılır. (Merak etmeyin stajyerlere vardiya uygulanmıyor 😊) Stajım sırasında bende bu iş akışı içinde çeşitli görevler aldım ve farmasötik teknoloji derslerinde isimlerini sıkça duyduğumuz ilaç sanayisinin olmazsa olmazı HPLC, GC, Karl-Fisher cihazı, NIR ve IR cihazları, Polarimetre, UV spektroskopisi, Alev Fotometresi ve dissolüsyon cihazı gibi cihazlarla çalışma şansını yakaladım. Teorik olarak çalışma prensiplerini öğrendiğimiz cihazlarla pratik olarak çalışmak oldukça keyifli bir deneyimdi. 

Kalite Kontrol Laboratuvarında stajım devam ederken üretim  departmanı shut down sürecine girmişti. Shut down sürecinde  ilaç üretimi yapılmaz ve cihazların periyodik bakımları yapılır. Bu süreci  boş geçirmemek adına stajyerler diğer departmanlara yönlendirildi. Bu vesileyle Ar-Ge, stabilite ve mikrobiyoloji laboratuvarlarını da görme şansım oldu.  Ar-Ge laboratuvarında çalışmaları devam eden jenerik bir ilacın pilot üretim aşamalarına şahit oldum.

 

Gözlemlediğim departmanlarda genellikle kimya bölümü ve kimya mühendisliği bölümünden mezun kişiler çalışmaktaydı. Fakat geleceğin eczacıları olarak hem fakültede aldığımız teorik eğitimi desteklemek hem de meslek hayatımızda ilacın geçirdiği  her aşamadan sorumlu olacağımız için bunun fabrika ortamında deneyimlenmesini tavsiye ederim.

bottom of page